Ko će biti kandidat HNS-a za člana predsjedništva BiH?

Rijetke su političke stranke i koalicije koje su do sada objavile tko će biti njihovi kandidati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. O imenima se za sada samo nagađa i ona će, prema mišljenju pojedinih analitičara, barem kada je u pitanju kandidat Hrvatskog narodnog sabora zavisiti od toga da li će pregovori oko izmjena Izbornog zakona i definitivno doživjeti neuspjeh.
Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović za sada je naizgledniji kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ipak sumnju na njegovu kandidaturu bacio je prije nekoliko dana predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je rekao da Čović neće biti kandidat. Čović na novinarska pitanja o svojoj kandidaturi kaže da još uvijek nije donesena konačna odluka te još uvijek ima dovoljno vremena da se izabere kandidat koji će predstavljati stranke HNS-a.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjedatelj HNS-a

“Mi smo se u ponedjeljak ispričali i na tu temu, ali smo rekli: “Idemo to uraditi na način da Hrvatski narodni sabor ide s jednim kandidatom”. Složili smo se da to bude prijedlog Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kao najjače stranke. Sve ostalo ćemo dogovarati u naredna dva mjeseca”.

LIDIJA BRADARA, članica Predsjedništva HNS-a

“Još uvijek je rano je razgovarati o bilo čijoj kandidaturi. Kada dođe za to vrijeme, i Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor će izaći sa kandidatom”.

Na megdan aktuelnom članu Predsjeništva iz reda Hrvatskog naroda mogao bi i prema pisanjima pojedinih medija i gradonačelnik Mostara Dario Kordić.

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

“Na tu temu nije bilo nikakvih razgovora, tako da je to sve u domenu špekulacija. Osobno, s obzirom da sam na čelu grada koji je vrlo zahtijevan i imamo puno posla, sto posto sam fokusiran na posao ovdje i tako će to i biti”.

Ko god bude kandidat on će imati podršku svih stanaka HNS-a. Predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž kaže da je veliku ulogu na jedinstvo HNS-a oko zajedničkog kandidata imala najava kandidature za četvrti mandat Željka Komšića.

NIKOLA RAGUŽ, predsjednik HSP-a BiH

“Ozbiljno smo razgovarali o mogućnosti da ponudimo kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva koji bi se suprostavio kandidatu HDZ-a BiH. Međutim, kako je Željko Komšić ponovo najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva, ta mogućnost je svedena na nulu”.

Bez obzira da li će HNS kandidovati Čovića, Kordića ili nekoga trećeg, bez izmjena Izbornog zakona, zagarantovan je poraz, smatra analitičarka Kristina Spajić – Perić. Podsjeća na prve ankete koje kažu da Željko Komšić uživa veće povjerenje i od Bakira Izetbegovića. Zbog toga ne vjeruje u Čovićevu kandidaturu.

KRISTINA SPAJIĆ-PERIĆ, politička analitičarka

“Dragan Čović navodno neće biti taj. Kažem “navodno”, jer se nikad ništa ne zna do samog kraja. Postoje informacije da se lobiraju osobe koje su ranije bile kandidati za Predsjedništvo”.

Izbor kandidata će odrediti i daljnji smjer hrvatske politike u Bosni i Hercegovini, ali i pokazati kakvi odnosi danas vladaju unutar Hrvatskog narodnog sabora.