200 mašinovođa stoji na kiši, niko s njima ne želi razgovarati

S mašinovođama, koje su danas došle iz Doboja u Banju Luku na mirni protest niko od nadležnih predstavnika vlasti RS-a do poslijepodnevnih sati nije želio da razgovara, niti razmatra njihove zahtjeve.

To je bio i razlog da poslanici SDS-a i PDP-a danas na sjednici Skupštine upozore da 200 osoba stoji na kiši u gradskom parku u Banjoj Luci, a da, iako svi znaju kakvi su problemi u ŽRS-u, sa njima niko ne želi da razgovara.

Podršku mašinovođama dali su i poslanici SDS-a, u čije ime je šef kluba poslanika Vukota Govedarica zatražio informaciju od rukovodstva parlamenta da li će neko iz vlasti primiti delegaciju mašinovođa ili će poslanici te stranke napustiti zasjedanje.

Međutim, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić bio je izričit u odbacivanju tog zahtjeva, ustvrdivši da mašinovođe nisu tačka dnevnog reda.

Revoltirani takvim stavom poslanici SDS-a, PDP-a, i DP-a napustili su zasjedanje Skupštine RS-a, na kojem se razmatra zakon o komunalnim taksama.

Mašinovođe ŽRS-a su došle na mirne proteste u Banju Luku, uoči sjednice Vlade o stanju u Željeznicama, o čemu je informaciju trebalo da sačini radna grupa nadležnog ministarstva.

Njihov uslov za povratak na posao je da uprava Željeznica RS-a povuče sve disciplinske mjere protiv štrajkača, ukine sve otkaze, suspenzije i odgovornost protiv mašinovođa i spriječi svaki vid, kako kažu, odmazde.

Za oko 200 mašinovođa nije bila dovoljna samo odluka o ukidanju suspenzija, koju je uprava donijela 10.novembra nakon zahtjeva predsjednika RS-a Milorada Dodika, a od tog datuma samo su dvojica počela s radom.

S druge strane, za rukovodstvo ovog javnog preduzeća obustava rada mašinovođa je protivzakonita i danas su zaprijetili otkazima, dok mašinovođe naglašavaju da uprava krši pravilnik po kojem je bila predviđena isplata dodatka na plaću od 2,4 umjesto jedne marke.

Uručuju im otkaze, oni protestuju

Uprava Željeznica RS-a saopćila je danas da je, nakon brojnih apela da se vrate na posao, koje mašinovođe nisu prihvatile, prinuđena da uručuje otkaze.

“Na osnovu Zakona o radu danas se počelo s provođenjem postupka utvrđivanja odgovornosti i davanja otkaza zbog neopravdanih izostanaka s posla. Omogućeno je izjašnjavanje mašinovođa i sindikata. Danas će biti provedeno 10 postupaka, a daljnje se postupak nastavlja i za sve ostale mašinovođe koji odbijaju da poštuju zakon, a samim tim i zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika”, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Uprava ŽRS-a jučer je primila predstavnike mašinovođa koji su i dalje ostali pri svojim zahtjevima i tražili da za obustavu rada od 44 dana budu pošteđeni svake odgovornosti.

“Uprava je argumentovano iznijela svoje stavove, objašnjavajući da ni po koju cijenu neće kršiti zakone i pristajati na ucjene. Mašinovođe su još jednom, iznoseći neistinu da je sačinjen protokol u kome se nalaze rješenja ove sutuacije, pokušali da obmanu javnost i prikriju stvarne činjenice – grubo kršenje zakona”, tvrdi uprava ŽRS-a.

Željeznice RS-a i dalje, shodno broju mašinovođa kojima raspolažu, obavljaju prijevoze robe na prioritetnim relacijama.

“Međunarodni putnički saobraćaj i dalje se obavlja bez problema pomoću unajmljenih autobusa”, tvrdi uprava.

Istovremeno, mašinovođe koje su obustavile rad 10.oktobra iz Doboja su došle u Banju Luku gdje mirnim protestom ukazuju na situaciju u kojoj se nalaze, a za koju krive sadašnju upravu.

(VisokoIN/Fena)