30.000 KM za izgradnju Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Visokom

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je i usvojila Nacrt Zakona o zakupu stana, po prijedlogu Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša. Povod je potreba rješavanja pitanja nastalih zbog prestanka stanarskog prava i uspostavljanja novih odnosa u oblasti stambene politike kroz sticanje prava vlasništva nad stanovima i uspostavljanju zakupnog odnosa. Ovim Zakonom regulisana su prava i obaveze zakupca kao i stanodavca te nadzor nad njegovom primjenom.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva Vlada ZDK jučer je usvojila novu esencijalnu listu od 154 vrste lijekova. Radi se o dvjema listama. Prva „A“ lista sadrži lijekove koji se plaćaju u potpunosti iz Fonda zdravstvenog osiguranja, a „B“ listu čine lijekovi koje djelimično finansiraju zavodi, shodno finansijskim mogućnostima kantona. Uvođenjem ove dvije liste data je mogućnost pacijentima da biraju koju vrstu lijeka žele, navodi se iz sjedišta Vlade ZDK.

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Vlada je odobrila 30.000 KM za izgradnju zgrade Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Visokom i 39.500 KM Centru za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama u Zenici. Ova sredstva dodjeljena su za finansiranje redovnih aktivnosti za prva tri mjeseca ove godine shodno Odluci o privremenom finansiranju ZDK.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Vlada je jučer donijela Zaključak o utvrđivanju Prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona, koji se upućuje u skupštinsku proceduru. Predloženim izmjenama usaglašena je važeća Odluka o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona sa odredbama federalnog zakona o cestovnom prijevozu, kojima je propisano da Skupština kantona može donijeti poseban propis sa posebnim uvjetima, načinom i organizacijom vršenja taksi prijevoza i da se dio tih poslova može prenijeti na nadležne općinske organe.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com