30 godina nas hendlaju i sad se sjetili da mijenjaju Ustav… DF se više ne bori za sebe, nego samo za to da SDA bude vlast!

Schmidt više nema pravo izbora, on mora djelovati, kaže u razgovoru za Raport Damir Mašić, SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Visoki predstavniku BiH danas je javno poslao ‘posljednje upozorenje’ političkim akterima da odblokiraju formiranje Vlade FBiH iza koje stoji jasna parlamentarna većina. On je kazao da neće više biti upozorenja, nego da će djelovati. No, nije kazao kad će djelovati.

Mašić za Raport kaže da je u opisu posla visokog predstavnika upravo funkcioniranje institucija, pa i oba entiteta.

– Pored toga, on ima dodatnu odgovornost zbog toga što je njegovim nametanjem u izbornoj noći praktično doveo do ove blokade. Da budem konkretan: Da Schmidt nije nametnuo to što nametnuo, mi danas ne bi bili u ovoj situaciji. A Vlada FBH bila formirana prije dva mjeseca – ističe Mašić.

Zato, kaže on, više nije stvar hoće li Schmidt reagirati.

– On mora reagirati. Poznate su činjenice da postoji parlamentarna većina, poznato je da je Lendo rekao da mu ne pada na pamet da daje saglasnost u kojoj neće biti SDA. Ako to dvoje uzmemo dvije su mogućnosti: ili da Schmidt reagira ili da ne radi ništa i da pusti Fadila i njegovu krnju vladu da naredne četiri godine raspamećuju sve u ovoj zemlji – rekao je on.

Treća mogućnost je ona koju odjednom zagovaraju SDA i DF – izmjene Ustava.

– I ima ta mogućnost koja je teoretski nemoguća, a to je izmjena Ustava. Kao da na Marsu žive. To podrazumijeva dvotrećinske većine u klubovima naroda i oba doma. Kako to misle izvesti, kojim trikovima, to nam jučer nisu kolege objasnili ali su nam prodavali maglu. 30 godina nas hendlaju i sad se sjetili da mijenjaju Ustav. Pa što to nisu uradili – pita Mašić.

I zato Schmidt uvjetno rečeno ima dvije opcije, od koje jedna ne bi trebala uopće biti opcija.

– A to je da Schmidt može ostaviti elementarnu nepogodu zvanu Novalić ili može se ispraviti grešku koju je napravio. Ne ulazim u namjare, ali on je nametanjem zakomplicirao i umjesto da nas vodi ka EU on nas vraća u srednji vijek gdje jača etnički i nacionalni koncept. Sa te strane, situacija je jasna, on nema više pravo izbora. On mora djelovati – kaže zastupnik SDP-a.

Današnji govor Schmidta Mašić procjenjuje kao kupovinu vremena.

– Meni ovo liči na kupovinu vremena samom sebi. I njemu je ja mislim jasno – navodi on.

Mašić ističe kako nije poenta da Schmidt djeluje sad kako bi omogućio Osmorci i HDZ-u da prave vlast, nego da se u budućnosti spriječi da dođe do slične situacije.

– Schmidt treba ragirati, ne privremenim rješenjem, nego trajnim. I da to rješenje ne smije dalje cementirati etnonacionalne podjele u BiH, nego naprotiv. Najpametnije bi bilo da poništi ono što je uradio. Ne govorim o rokovima, nego o izmjenama Ustava koje su povećale broj delegata – ističe Mašić.

U Parlamentu FBiH i van njega, SDA i DF su sad stranke koje su najveći protivnici da Schmidt nešto uradi. Iako su ranije bili najžešći kritičari Schmidtovih rješenja, sad im je ok da one takve i ostanu. Zašto?

– Najveći zagovornici ‘legitimnog predstavljanja’ su postali ljudi iz SDA i DF-a. Trenutno se oni najviše bore za taj koncept. Dakle princip koji je zagovarao HDZ sad oni više brane. Apsurd je da su kolege iz DF-a jučer pozivale sve da SDA, HDZ i SDP formiraju vlast. Doveli su sebe u poziciju da budu žirant i kolateral toga da SDA uđe u vlast. Dakle, oni se više ne bore da oni budu vlast, nego samo da to bude SDA – ističe Mašić.