Agoniji radnika FDM-a ne nazire se kraj; radnici Granita u strahu

Bivši radnici Fabrike duhana Mostar godinama proživljavaju agoniju i čini se da kraja još nema. Naime, Kantonalni sud u Mostaru poništio je odluku Općinskog suda Mostar o raspodjeli sredstava od kupovine – čime je cijeli proces vraćen na ponovni postupak. Tom odlukom ponovno je radnike FDM-a stavilo na čekanje u redu za novac koji potražuju. Sjevernije od Mostara, u Jablanici, nakon desetogodišnjeg stečaja, tamošnji Granit ide u prodaju. Radnici su u strahu za svoju i subinu poduzeća tim više jer su izigrani više puta.

Mostarska fabrika duhana prodata je prošle godine za nešto više od pet milijuna maraka. Radnici su se nadali konačnom izmirenju svojih potraživanja, ali zbog žalbe triju tvrtki u vezi s troškovima izvršnog postupka poništena je odluka Općinskoga suda Mostar o raspodjeli sredstava od kupovine. Tako su radnici opet na čekanju za ono što su pošteno zaradili. Porezna uprava FBiH je imala priroritet u naplati 3,1 miljuna maraka, dok je radnicima na osnovu neisplaćenih plaća i doprinosa trebalo pripasti milijun i 600 tisuća

“Fabrika duhana Mostar ne radi šesnaestu godinu, šesnaestu godinu smo mi bez plata. Pitam se nekad je li ikoga stid i sramota od nas i od radnika iz drugih firmi iz Bosne i Hercegovine koje su ovako uništene kao i naša da 16 godina samo stojimo na jednom mjestu i ništa se ne dešava”, priča Aida Kajtaz, bivša radnica Fabrike duhana Mostar.

Ne dešava se ništa jer su, očito je, od FDM-a svi već davno digli ruke, pa i Vlada FBiH, koja je vlasnik čak 67 posto kapitala. No, malo toga je kroz godine činila za radnike od kojih mnogi nisu dočekali ni prodaju poduzeća. Ovi ostali apeliraju na sudstvo da što prije riješe slučaj, da bar, kako kažu, živi bivši radnici dočekaju ostvarenje prava.

Sjevernije od Mostara, u Jablanici, također zebnja. Oglašena je prodaja nekadašnjeg giganta „Granita“.

“U jednu ruku čovjek se bori za egzistenciju, u drugu ne znaš šta će bit danas-sutra… Da se skine više saga s Granita jer uvijek je nešto, pa stečaj, pa hoćemo raditi-nećemo raditi…”, kaže Aldin Zukić, radnik Poduzeća „Granit“ Jablanica.

Tko se jednom opekao puše i na hladno, pa i granitovci, koji su više puta pokazali da nekadašnji gigant neće prepustiti kriminalu. No, strahu radnika za sudbinu poduzeća nakon prodaje nema mjesta – kaže stečajni upravitelj Abid Šarić, jer se Granit prodaje kao cjelina, sa svim pravima i obvezama koje ima na dan zaključenja Ugovora o prodaji poduzeća.

“Suština i vrijednost je u preradi. Blok nije ni poluproizvod, to je čista sirovina, ali kad se on kvalitetno obradi i preradi onda on vrijedi 10 puta više. Tako da je taj strah bezrazložan i ubijeđen sam da će ovdje i novih radnika biti potrebno”, poručuje Šarić.

Granit je više od 10 godina u stečaju. Dužan je oko 20 milijuna maraka s nekretninama opterećenim hipotekama, a radnici primaju minimalne plaće. Promijenio je čak četiri stečajna upravnika, ovaj zadnji ishodovao je koncesijsku dozvolu kako bi Granit uopće mogao naći strateškoga partnera, investitora ili biti prodat. Žalosti činjenica da ovo poduzeće čiji je kvalitetni granit utkan u brojne europske pa i svjetske građevine očito svima odličan, samo nije vlastitom dvorištu.

federalna.ba