AMBULANTE U HRVATSKOJ PUNE DJECE: VRATILA SE POZNATA ZARAZNA BOLEST, EVO KAKO DA JE PREPOZNATE…

Zovu je bolest ispljuskanih obraza. Ova virusna bolest napunila je pedijatrijske ordinacije širom Hrvatske, a zovu je i peta bolest – hara vrtićima i školama.

Sve počinje sa osipom.

“Kćerkica mi je došla u ponedjeljak iz škole imala je veliki osip po licu, na što sam se zabrinula, prvo sam pomislila da je alergija ili od sunca. Ujutro se još više pogoršalo i odvela sam ju doktoru”, rekla je Nikolina Ivančević iz Đakova.

Doktor je Loreni dijagnosticirao petu bolest, prepoznatljivu po osipu prvo na licu.

“Bilo mi je dosadno, nisam se mogla igrati, nisam mogla ići u školu, a bilo mi je najtužnije kad nisam mogla ići blizu bake”, poručila je Lorena.

Riječ je o blagoj virusnoj bolesti za koju uglavnom nije potrebno liječenje. Rizični su tek imunkompromitirani i trudnice. Prvi simptomi su umor, manjak apetita i bol u zglobovima.

“Potom se javlja crvenilo obraza, tako je bolest dobila ime, bolest ispljuskanih obraza iza toga slijedi osip koji se širi po tijelu kada se razvije taj osip dijete nije više zarazno, može u kolektiv, može u vrtić”, objasnio je Neven Papić, infektolog.

Doktori kažu porast pete bolesti bilježe zadnjih mjesec dana. Javlja se epidemijski, svakih tri do pet godina, a preboljevanjem se stiče imunitet.

Počelo je s glavoboljom i kašljem. Žalio se na bolove u ustima, imao je afte i osip, otišli smo kod liječnice i rekla je da je to zarazni virus i da ne smije u školu”, izjavila je Jelica Dumenčić iz Đakova.

“Radi se o blagoj virusnoj bolesti koja se javlja svake tri godine, pojavila se unazad mjesec dana – zaključio je Papić, prenosi Dnevnik.hr.