Američka vojska će večeras lansirati misterioznu letjelicu X-37B

Raketa Falcon Heavy, čiji je tvorac kompanija SpaceX, večeras bi trebala biti lansirana, čime će u orbitu ponovo biti poslana letjelica koja je jedan od najmisterioznijih projekata američke vojske.

Riječ je o letjelici X-37B koja će spomentom raketom biti lansirana iz NASA-inog Centra Kennedy koji se nalazi u Floridi. Letjelica liči na minijaturni NASA-in space shuttle, tj. svemirski avion, a koristit će se za eksperimentalnu misiju. Mnoge od aktivnosti koje se trebaju realizovati ovom letjelicom su povjerljive.

Kako je izjavio šef operacija Američkih svemirskih snaga general Bradley Chance Saltzman, letjelicom se Sjedinjenim Američkim Državama omogućava da izvedu eksperimente kako bi poboljšali trenutne i predstojeće svemirske operacije. Jedan od ciljeva bit će kako pronaći način za održavanje astronauta u budućim misijama u dubokom svemiru.

Ovo će biti prvi put da se ova letjelica lansira uz pomoć rakete Falcon Heavy. Ranije se lanisrala uz raketu SpaceX Falcon 9 i raketu Atlas V koju je napravila kompanija United Launch Alliance kao zajednička kompanija Lockheeda Martina i Boeinga. Potisna snaga Falcon Heavyja je veća od ukupne potisne snage navedenih dvaju raketa.

Nije poznato koliko dugo će letjelica biti u orbiti oko Zemlje. Njen let je posljednji put trajao 909 dana i završen je u novembru prošle godine. Svaki let X-37B je duže trajao od prethodnog, prenosi CNN.