Apple kažnjen u Tajvanu

Tajvanske vlasti kaznile su američkog tehnološkog giganta Apple globom od 20 miliona dolara zbog kršenja zakona o poštenoj trgovini sa lokalnim cijenama iPhonea.

Trgovinska komisija saopćila je kako je Appleova jedinica zadužena za prodaju u Tajvanu utjecala na cijene i stope plaćanja trojici lokalnih operatera, uprkos prodaje prava na distribuciju.

Istraživanja su pokazala kako su Chunghwa Telecom, Far Eastone Telecommunication i Taiwan Mobile morali predate svoj planirani cjenovnik Appleu na odobrenje, prije nego su novi modeli stigli na tržište. Apple je također od ovih kompanija tražio da promijene ili prilagode cijene.

“Apple je lišio operatere slobode odlučivanja o cijenema, zasnovanih na njihovim vlastitim strukturtama i situaciji konkurentnosti na tržištu. Na taj način su prekršili zakon o trgovini”, saopćila je komisija i zatražila od Applea da odmah prekine svoje nezakonite akcije.

Apple, koji se može žaliti na presudu, mogao bi se suočiti sa dodatnom kaznom od 50 miliona dolara, ukoliko ne postupi u skladu sa odlukom komisije.

Vezani članci

Apple testira jedan od bitnih noviteta za iOS

Visokoin.com

Apple planira uvesti pretplatu za iPhone: Uzmi sad, plaćaj kasnije

Visokoin.com

Do You Know What Happened In Tech The First Week Of December?

Visokoin.com

22 Animal Memes That Will Make You Laugh Harder Than They Probably Should

Visokoin.com

Do You Know How To Be Attractive, According To This ‘60s Magazine?

Visokoin.com

Jose Fernandez's Teammate Hit The Most Heartbreaking Home Run Ever

Visokoin.com