Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća sam podnio inicijativu kojom sam od nadležne službe Gradske uprave tražio da pripremi izmjene Budžeta za 2022. godinu kojim bi se obezbijedila potrebna sredstva za organizovanje manifestacije “Visočko ljeto” i to najkasnije za sjednicu koja je zakazana za naredni utorak. Prema dostavljenom dnevnom redu, materijalima i činjenici da odgovor na ovu inicijativu nije dostavljen, male su mogućnosti da ova manifestacija bude organizovana ovo ljeto.

Dani kulture, sporta i trgovine je manifestacija koja visočke ulice učini najživljim u toku godine. Budući da je većina mjera sprečavanja širenja corona virusa ukinuta, a očekuje se da i postojeće prestanu važiti, sve je manje prepreka za organizovanje ovakve manifestacije.

Prekid u održavanju ove manifestacije od 2 godine je odlična prilika da se ova manifestacija unaprijedi i prilagodi potrebama Visokog. Smatram da je trajanje ove manifestacije od svega 15 dana u toku 3 ljetna mjeseca potpuno besmisleno. Ukoliko pogledamo programe sličnih manifestacija čak i u manjim mjestima od Visokog, poput Stoca, vidimo da je ta manifestacija obuhvatila veći dio ljeta i ima izuzetno bogat program. Uzimajući u obzir i sve veći broj posjetioca izvana tokom ljetnih mjeseci, šteta je ne ponuditi sadržaj koji će biti reprezentativan i dostojanstveno predstavljati naš grad i državu.

Visokom je potreban organizovan kulturni program u toku ljeta koji će ponuditi svim stanovnicima nešto što žele vidjeti, od muzičkih koncerata, smotre folklora, sportskih takmičenja, promocija knjiga, umjetničkih izložbi, pozorišnog festivala, festivala mladih, do uređenijih dana trgovine. Finale takve ljetne manifestacije bi bili dani Visokog u posljednjim danima augusta, odnosno 29.08 kada se i obilježava Dan Grada. Uz malo volje i novca, Visoko može imati kulturom i sportom bogato ljeto!

Vezani članci

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com

Najtužnija kolona kreće danas: U Potočarima će smiraj naći još 30 žrtava genocida

Visokoin.com

Vlada ZDK finansira dva programa fokusirana na smanjenje nezaposlenosti

Visokoin.com

Asocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u Visokom

Visokoin.com

Pronađen turista koji se izgubio na lokalitetu piramide Sunca

Visokoin.com

Visoko: U Hramu sv. Prokopija obilježen Veliki petak

Visokoin.com