Bh. državljanka zatražila hitnu evakuaciju iz Sudana

Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigao je zahtjev za hitnu evaukaciju iz Sudana od jedne osobe sa bh. državljanstvom.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. Kako je kazala za naš portal riječ je o bh. državljanki.

“Informacija je tačna. Ministarstvu vanjskih poslova BiH obratila se bh. državljanka sa zahtjevom za evakuaciju. Ministarstvo je odmah stupilo u kontakt sa relevantnim međunarodnim partnerima u cilju što brže realizacije zahtjeva”, kazala nam je Bubalo.

Između ostalog, dodala nam je da su dobili notu ambasade BiH iz Egipta koja pokriva prostor Sudana.

“Dobili smo sada od njih povratnu informaciju da su stupili u kontakt. Evakucija će biti izvršena čim budu se stekli uslovi za to. Određene zemlje iz svijeta su već povukle svoje državljane, ali i diplomatsko osobolje iz Sudana”, kazala je Bubalo.

Podsjetimo, evakuacije stranaca vrše se danima unazadn iz Sudanu gdje su u devetodnevnim borbama za vlast između vojske i paravojnih snaga poginule stotine ljudi, a kraj im se ne nazire.

Eksplozije i pucnjava nisu prestali odjekivati ​​Kartumom i drugim gradovima, ali strane prijestolnice su uspjele dogovoriti prolaz s dvije zaraćene strane: vojskom generala Abdela Fataha al-Burhanea, de facto vođe Sudana, i njegovog zamjenika koji mu je postao suparnik, general Mohamed Hamdane Daglo, koji zapovijeda paravojnim Snagama za brzu potporu (RSF).

Iznenadna erupcija nasilja između vojske i RSF-a 15. aprila izazvala je humanitarnu krizu i ubila 420 ljudi.