Biden najavio osvetu Iranu, pa se oglasio Trump: ‘Na rubu smo svjetskog rata, sve ću vam objasniti!‘

Joe Biden za napad bespilotnom letjelicom na američke snage u kojem su tri pripadnika američke vojske ubijena, a 34 su ranjena, okrivio je grupe koje podržava Iran

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima saopćila je u ponedjeljak da Teheran nije bio umiješan u napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske u sjeveroistočnom Jordanu, blizu sirijske granice.

U saopćenju, koje je objavila državna novinska agencija IRNA, iz misije kažu kako Iran nije imao nikakve veze s napadom na američku bazu.

Također dodaju kako “postoji sukob između američkih snaga i grupa otpora u regiji, koje uzvraćaju na napade”.

Američki predsjednik Joe Biden za napad bespilotnom letjelicom na američke snage u kojem su tri pripadnika američke vojske ubijena, a 34 su ranjena, okrivio je grupe koje podržava Iran.

Na napad je reagovao i Donald Trump koji je upozorio da smo ‘na rubu Trećeg svjetskog rata‘ i pritom okrivio Bidena jer su teroristi koji podržavaju Iran ubili tri američka vojnika u Jordanu.

Bivši predsjednik osudio je ‘slabost i predaju‘ Bidenove administracije dan nakon napada samoubilačke bespilotne letjelice na udaljeni kompleks blizu sirijske granice.

U bijesnoj objavi na platformi Truth Social nakon brutalnih ubistava utvrdio je da ne postoji šansa da bi se to ikada dogodilo da je on predsjednik.

‘Ovaj drski napad na Sjedinjene Države još je jedna užasna i tragična posljedica slabosti i predaje Joea Bidena.

Ovaj napad se NIKADA ne bi dogodio da sam ja bio predsjednik, čak nebi bilo ni šanse – baš kao što se napad Hamasa koji podržava Iran nikada ne bi dogodio, rat u Ukrajini se nikada ne bi dogodio, a sada bismo imali mir u cijelom svijetu. Umjesto toga, mi smo na rubu 3. svjetskog rata.‘

Trump je ustvrdio da je imao ‘slab, bankrotiran i potpuno pod kontrolom Iran‘ kada je otišao s dužnosti.

‘Zahvaljujući mojoj politici maksimalnog pritiska, iranski režim jedva je mogao skupiti dva dolara za financiranje svojih terorističkih opunomoćenika‘, napisao je.

‘Tada je ušao Joe Biden i dao Iranu milijarde dolara, koje je režim iskoristio za širenje krvoprolića i pokolja po Bliskom istoku. Ovaj napad se NIKADA ne bi dogodio da sam ja predsjednik, čak nebi bilo ni šanse.‘

Obećao je vratiti tu politiku ako pobijedi Bidena na izborima u studenom.

‘Ovaj užasan dan je još jedan dokaz da nam je potreban hitan povratak u MIR KROZ SNAGU, kako više ne bi bilo haosa, razaranja i gubitka dragocjenih američkih života. Naša zemlja ne može preživjeti s Joeom Bidenom kao vrhovnim zapovjednikom‘, napisao je.

Bidenova administracija mu je uzvratila kazavši da su oni koji pokušavaju ‘politizirati nacionalnu sigurnost nelogični i štetni za sigurnost‘.

‘Kao što je predsjednik Biden danas rekao, odlučno ćemo odgovoriti u vrijeme i na mjestu koje sami odaberemo‘, rekao je zamjenik sekretara za štampu Andrew Bates. ‘Predsjednik Biden djelovao je brzo i snažno – uključujući višestruke zračne napade.

‘Pokušaji krajnje desničarskih republikanaca u Kongresu da politiziraju našu nacionalnu sigurnost su nelogični i štetni za našu sigurnost i zaštitu.‘

‘Zapravo, ti republikanski dužnosnici nikada nisu kritizirali prethodnu administraciju kada su iste milicije napale američke trupe, uključujući i 2020.

‘Ako republikanci u Kongresu dijele prioritet predsjednika Bidena da Iran pozove na odgovornost, trebali bi podržati njegovu odmazdu protiv grupa koje su počinile ova nedjela, kao i dodatni zahtjev za nacionalnu sigurnost – i trebali bi prestati davati Iranu propusnicu za pomoć Rusiji u napadu na Ukrajinu,‘ dodao je Bates.

Napad predstavlja dodatnu eskalaciju ionako napete situacije na Bliskom istoku, gdje je izbio rat u Gazi nakon napada palestinske islamističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.