Bijes kiptio iz Dodika, pola sata urlao zbog O'Briena: Okupimo se i borimo protiv Amerike. Imaju atomsku, ali imamo šansu

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik sa svoji prvim saradnicima Radovanom Viškovićem i Željkom Cvijanović organizirao je press-konferenciju na kojoj je bijes kitpio iz njega zbog govora Jamesa O'Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD.

Dodik je više od pola sata bljuva vatru jer ga je O'Brien isprozivao za korupciju i kriminal kojim je na račun RS obogatio svoju porodicu, ali i zbog njegove rušilačke politike koja RS vodi u dužničko ropstvo.

I O'Brien se lažno predstavlja
Pored toga, O'Brian je razobličio njegove teorije o OHR-u, državnoj imovini kao i ‘izvornom Dejtonu’.

“O'Brien nije tumač Dejtonskog sporazuma. Lažno se predstavlja kao neko ko je moćan. U Dejtonu je bio obično piskaralo”, naveo Dodik.

Dodik je istakao da Srpska odbacuje njegove laži kojima želi da ispuni obećanje dato muslimanima u BIH.

“Došao je u BiH da otvori još jedno žarište i unese nestabilnost u trenutku kada su strane u BiH pokušala da postignu dogovor. On je onaj koji je iznio niz laži koje se odnose na Dejtonski sporazum, on ničim nije zadužen da tumači Dejtonski sporazum”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS je naveo da nigdje u Dejtonskom sporazumu ne piše da je O'Brien zadužen za njegovo tumačenje.

“U sporazumu, kada je potpisan i predat BiH, je rečeno da su strane dva entiteta, Republika Srpska i FBiH, i da su one jedine koje mogu da tumače i mijenjaju Dejtonski sporazum. Nigdje ne piše da je to smutljivac O'Brien”, rekao je Dodik.

Priče o državnoj imovini Dodik je odbacio, podvlačeći da su to laži.

“Nigdje se ne pominje državna imovina. On je došao da ostvari nešto što je ranije obećano muslimanima, a to je da će centralizovati BiH i razvlastiti Republiku Srpsku. On je ovdje došao da unese nemir”, kaže Dodik.

On je naveo da je bio u zabludi prije kada je mislio da su Amerikanci prijatelji svih naroda, ali da je iz toga izašao.

Potvrdio je da se RS nije mogla zadužiti nigdje jer su SAD kroz sankcije blokirale sve pristupe finansijskim izvorima.

“Amerikanci vode hibridni rat protiv RS. Oni se petljaju u bankarski sistem. RS je redovno isplaćivala plate i penzije, sve je pokriveno, stipendije, subvencije na kamate za kredite… Dakle, RS nije u finansijskoj krizi koju on želi prikazati. Dejtonski sporazum nije u vlasništvu SAD, oni prave najveću bljuvotinu ovdje oko Dejtona, žele napraviti unutarnju BiH koju mi nećemo”, rigao je Dodik vatru.

Poziv Srbima na borbu
Istakao je dasu mu neki važni ljudi iz Brisela rekli da je O'Brien rekao da nije zadovoljan radom ambasadora Michaela Murphyja, a da ga je danas hvalio.

“To je nevjerovatno”, rekao je Dodik, pa je O'Brienu zamjerio i što priča šta je dobro za BiH.

“Pa ko sti ti čovječe? Ko je tebe bilo šta pitao?

“Koje NATO integracije? Ukinute je komisija za integraciju i napravljena ona za saradnju. Rečeno je da to ne podrazumijeva članstvo. Nama nije najbolje u NATO savezu. NATO je ubijao naše ljude ovdje. Kad je tako dobro u Evropi, šta se onda to dešava u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj? To je slučajno? Pa, nije. Kome vi to prodajete? Mi i dalje ostajemo opredjeljeni za EU, ali to nije put koji podcrtava Amerika. Nema ni jedna stvar da je rekao a da je istina.

O'Brien je kazao da nema ništa od secesije, a Dodik se inati.

“Vrijeme će pokazati možemo li se osvojiti ili ne možemo. Imamo mi mehanizme da zaštitimo RS”, naveo je.

Na kraju je pozvao narod iz RS da se bore protiv Amerike.

“Borimo se. Okupimo se i borimo se i imamo šansi. Znamo da oni imaju atomsku bombu i mnog šta, ali to ne znači da mi ništa”, istakao je Dodik.

Pogledajte konferenciju: