Bijes u Australiji, premijer reagirao na aferu Kupusgate

Australski premijer reagirao je na Kupusgate, skandal koji je izbio zbog odluke lanca brze hrane KFC da salatu djelomice zamijeni kupusom u svojim sendvičima i tako doskoči galopirajućoj inflaciji koja je u nebo podignula cijenu zelene salate
Premijer Anthony Albanese ocijenio je da je “suluda” odluka KFC-ja da polovicu svoje salate u hamburgerima s piletinom i drugim proizvodima zamijeni kupusom izazvala “nacionalnu krizu”.

U zemlji u kojoj inflacija iznosi 5.1 posto, cijena salate porasla je za 300 posto u nekim australskim gradovima zbog nedavnih poplava i globalnog rasta cijena goriva. Samo jedna glavica salate iceberg, koja je nekad stajala 2 australska dolara (10,08 kuna ili 1,34 eura), sada iznosi gotovo 8 dolara (40 kuna ili 5,35 eura) od Sydneyja do Melbournea.

Zbog toga je KFC početkom tjedna objavio da će se odsad njegovi kupci morati zadovoljiti mješavinom kupusa i salate u sendvičima. Ta KFC-jeva odluka izazvala je provalu bijesa na društvenim mrežama.

“Kupus nije isto što i zelena salata. Jednostavno, to nije korektno”, objasnio je i sam premijer Albanese za radio KIIS FM iz Sydneyja. “Stavit ću Kupusgate na današnju sjednicu vlade!” najavio je premijer.