Brisel ispituje zloupotrebu “Samsungovih” patenata

Evropska komisija pokrenula je istragu o navodima da je kompanija “Samsung” zloupotrijebila prava na svoje patente da bi ometala konkurente na evropskom tržištu mobilnih telefona.

Komisija je saopštila da želi da sazna da li je “Samsung” ispoštovao obavezu o izdavanju dozvole za korištenje ključnih tehnologija svojim rivalima, prenio je Bi-Bi-Si.

Istraga je pokrenuta u vrijeme kada južnokorejski gigant vodi pravni spor o patentima sa američkim “Eplom”.

Evropska komisija zasniva istragu na pravilu Frand, prema kojem industrijski igrači imaju obavezu da izdaju dozvole za korištenje inovacija od ključnog značaja za industrijske standarde po poštenim i razumnim uslovima, bez diskriminacije.

To znači da vlasnik patenta ne može da proizvoljno određuje ko može da koristi neku inovaciju, niti za to može da naplati previše novca.

Komisija napominje da je “Samsung” 1998. godine prihvatio evropske telekomunikacione standarde o poštivanju pravila Frand.

Južnokorejska firma pokrenula je više od deset tužbi protiv “Epla” u Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Italiji u vezi sa korištenjem 3G tehnologije.

Dosadašnje sudske presude nisu išle u korist “Samsunga”, djelimično zbog toga što kompanija nije poštovala pravilo Frand.

Portparol Evropske komisije potvrdio je da je ova institucija samostalno pokrenula istragu i da nije dobila zvaničnu žalbu od “Epla” ili neke druge kompanije.

(VisokoIN)