Burni politički vjetrovi poljuljali aktuelnu koaliciju u ZDK-u

Ne smiruju se političke nesuglasice u Zeničko-dobojskom kantonu. Zbog usvajanja izvještaja Zavoda zdravstvenog osiguranja na jučerašnjoj prekinutoj sjednici Skupštine Fuad Kasumović najavio je donošenje odluke po kojoj Bosanskohercegovačka inicijativa neće biti dio vlasti.

Aktuelni koalicioni partneri iznenađeni su Kasumovićevom najavom, dok sa druge strane stiže najava iz SDA o mogućoj prekompoziciji vlasti. Ne nazire se ni kraj trakavice oko prelaska federalnog zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative Kenana Uzunovića u redove Narodnog evropskog saveza.

Burni politički vjetrovi poljuljali su aktuelnu koaliciju Šestorke i HDZBiH u Zeničko-dobojskom kantonu. Fuad Kasumović partnerima oštro zamjera usvajanje izvještaja Zavoda zdravstvenog osiguranja i direktora Omera Škalje, tvrdeći da se radilo o političkoj trgovini. Najavljuje razmatranje situacije i eventualno istupanje iz vlasti.

“Vlada će se praviti bez nas, apsolutno nas neće zanimati. Mi ne želimo varati građane, u izvještaju stoje desetine nepravilnosti, oni glasaju, usvajaju da bi nekog zaštitili. Zna se ko je Omer Škaljo, tu nema ni ljubavi ni politike, tu mogu biti novci u pitanju”, kazao je Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.

Škaljo danas nije odgovarao na naše pozive, no Kasumović tvrdi da je na jučerašnjem glasanju uspostavljena nova koalicija SDA-SDP-DF i HDZ. Koalicioni partneri odgovaraju – unutar koalicionog dogovora u vezi sa glasanjem nije bilo kao i to da aktuelna većina i dalje postoji.

“Šta gospodin Kasumović izjavljuje po medijima to je njega stvar. Jedno je sigurno, SDP neće biti igračka u tuđim rukama. Ono što se dogovorimo to ćemo ispoštovati”, istakao je Mirsad Mahmutagić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u ZDK-u.

“Gospodin Kasumović uvijek javno istupa u prostor i na taj način urušava koaliciju tako da se nadam da će on shvatiti da sjedne sa koalicionim partnerima i konačno stavi na sto probleme ili ne, pa neka povuće poteze koje smatra da su ispravni”, naveo je povjerenik Kantonalnog odbora DF-a u ZDK-u Goran Bulajić.

Iz HDZBiH Zeničko-dobojskog kantona tvrde da se na jučerašnju sjednicu ne žele vraćati te da su zbog najave Kasumovića zbunjeni.

“Je li to znači da premijerka daje ostavku i pada Vlada, onda se pravi novi politički dogovor. Ovo mene sve zbunjuje”, kazao je Ivo Tadić, predsjednik Kantonalnog odbora HDZBiH u ZDK-u.

Eventualnim povlačenjem Kasumovićeve stranke, većina SDP, DF, NIP, NES i Naša stranka, HDZ bi uz SBB-ov dvojac bila na minimalnih 18 ruku, no ni to nije sigurno s obzirom na činjenicu da je upravo Kasumoviću sporni Škaljo zastupnik SBB-a. Klimava većina prilika je za SDA da sa 11 mandata otvori novu priču.

“Koalicija sedam stranaka nema budućnost, to se jučer potvrdilo kada se doživio kolaps. Imamo kontakte sa partnerima i čekamo određene preporuke, odnosno konsultacije sa centralom naše i drugih stranaka. U narednom periodu očekujem da ćemo formirati stabilnu Vladu”, istakao je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA u ZDK-u.

Narodni evropski savez jučer se oglasio saopštenjem u kojem tvrde da je dosadašnji potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijate Kenan Uzunović pojačao Klub NES-a u Parlamentu Federacije. Kasumović negira Uzunovićev navodni transfer uz opasku da je njegova stranka skup slobodnih građana.

“Tvrdi da nije i da nema veze s tim i da je bio na nekoj tribini. Vjerujte da ne znam, ja nemam nikakvu tegobu da neko ide. Ponavljam, potvrdio mi je i jutros da nema veze s tim, međutim, vidjet ćemo šta i kako”, dodaje Kasumović.

Uzunović ni danas nije bio dostupan medijima, a u ranijem istupu nije želio komentirati navode NES-a i Kasumovića. No prema svemu sudeći, i narednih dana bit će burno na političkoj sceni u Zeničko-dobojskom kantonu.

federalna.ba