BURNO U AMERIČKOM SENATU: Odbačena mjera koja nameće izvještaj o ljudskim pravima u Gazi, glasanje je iznudio…

Bijela kuća rekla je da se protivi rezoluciji, koja je mogla utrti put prema nametanju uvjeta za sigurnosnu pomoć Izraelu.

Senat Sjedinjenih Američkih Država u utorak je odbacio rezoluciju koja bi prisilila State Department da u roku od 30 dana izradi izvještaj o tome je li Izrael počinio kršenja ljudskih prava u napadima protiv Hamasa u Gazi.

Glasanje je iznudio senator Bernie Sanders, nezavisni kandidat koji se nalazi u klubu s demokratima. Iako je ta mjera lako poražena, odražavala je sve veću zabrinutost među nekim demokratskim kolegama predsjednika Joea Bidena, posebno s ljevice, zbog opskrbe Izraela američkim oružjem unatoč velikom gubitku palestinskih civila u sukobu u Gazi.

“Moramo osigurati da se američka pomoć koristi u skladu s ljudskim pravima i našim vlastitim zakonima”, rekao je Sanders u govoru prije glasanja pozivajući na potporu rezoluciji, žaleći se na ono što je opisao kao neuspjeh Senata da razmotri bilo kakvu mjeru koja gleda na ratni učinak na civile.

Bijela kuća rekla je da se protivi rezoluciji, koja je mogla utrti put prema nametanju uvjeta za sigurnosnu pomoć Izraelu.

Sjedinjene Države daju Izraelu 3,8 milijardi dolara pomoći svake godine, u rasponu od borbenih zrakoplova do snažnih bombi koje bi mogle uništiti Hamasove tunele. Biden je zatražio od Kongresa da odobri dodatnih 14 milijardi dolara.

Da je Sandersova rezolucija usvojena, od State Departmenta bi se zahtijevalo da podnese izvještaj Kongresu u roku od 30 dana. Nakon što primi izvještaj, Kongres bi mogao razmotriti još jednu rezoluciju kojom se predlažu izmjene sigurnosne pomoći Izraelu.

Zdravstvene vlasti u Gazi, čije podatke Ujedinjeni narodi smatraju prilično pouzdanima, rekle su da je rat, koji sada traje već četvrti mjesec, do utorka ubio 24.285 ljudi u palestinskoj enklavi.

Rat je većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze protjerao iz svojih domova, neke od njih nekoliko puta, i izazvao humanitarnu krizu, s nestašicom hrane, goriva i medicinskih potrepština.