Burno u Skupštini KS – Okršaj Zahiragića i Okerića o (ne)pristojnosti: “Kako ekspert za ekonomiju, a završio Visoku školu na Sokocu”

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić poručio je zastupniku Harisu Zahiragiću, nakon što je pitao za diplomu ministra saobraćaja Adnana Štete, kako je nepristojan, prenosi Faktor.

Zahiragić se osvrnuo na dostavljene biografije novih ministara u kojima je za ministra saobraćaja navedeno kako je ekspert za ekonomiju.

– Dodao je i za nabavke i prodaju. To jeste zaista majstor, za nabavke posebno i ekspert, može se reći, s obzirom da ima najveće nabavke u historiji Kantona Sarajevo sa sakrivenim ugovorima. Ali, recite mi, kako je ekspert za ekonomiju, to mi je nejasno. A ja imam informaciju da je završio Visoku školu za ugostiteljsku djelatnost na Sokocu – naveo je Zahiragić.

Intervenisao je predsjedavajući Okerić.

– Kolega Zahiragiću, upozoravam Vas kao čovjek da čuvate čast i ugled ljudi. Vrlo često hodate na ivici pristojonosti i kulture. Pokušajte biti pristojni – kazao je.

Zahiragić je odgovorio kako nije nepristojno pitati nekoga koji je fakultet završio.

– Inputirate mi nepristojnost, a ja sam odgojen. Zaista jesam, i moram reći da ovdje ništa nije nepristojno – odgovorio mu je Zahiragić.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo 2021. godine je izvršio provjeru diploma svih ministara i premijera Vlade Kantona Sarajevo. Tako je tada saopćeno da ministar saobraćaja KS Adnan Šteta posjeduje diplome sa dodiplomskog studija – Visoka škola za uslužni biznis Sokolac, te postdiplomskog studija sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment Banja Luka, poznatijeg kao Univerzitet PIM. Obje obrazovne ustanove, na Sokocu i u Banjoj Luci, su privatne, piše Faktor.