Čampara: Četvorka bi bila ozbiljna konkurencija Trojki

Četvorka je imala neku šansu, to bi bila ozbiljna konkurencija Trojki, kazao je Aljoša Čampara, član Predsjedništva NiP-a, u emisiji Plenum.

“Radi grama vlasti, u HNK-u SDA je izigrala sporazum koje su imale četiri stranke i izbacili su NES koji je s njima u USK-u formirao vladu. NES je s pravom reagirao na to. Taj kompletan odnos Četvorke baziran je na interesnom smislu, htjeli su da daju odgovor Trojki da i oni mogu formirati vlast. Kod nas je ustavnopravni sistem takav da morate imati koalicioni kapacitet. Treba pošteno govoriti, SDA je sa SDP-om najjača politička stranka, ali to je nedovoljno ako niste u koaliciji sa drugim partnerom”, kazao je Čampara.

Aida Obuća, potpredsjednica SDA, poručila je da svi oni koji državu BiH stavljaju kao svoj prvi prioritet i koji neće dozvoliti da se bilo kakve aktivnosti dešavaju na štetu BiH – dobrodošli su da razgovaraju sa SDA.

“Da se svi udružimo oko jedne ideje, a poslije da se dogovaramo kako ćemo graditi koalicije”, istakla je.

Ona je naglasila da pregovore i eventualno koaliranje ne bi svela samo na koaliciju kojoj će svrha biti preuzimanje vlasti na nivou FBiH ili države.

“Ono što SDA od završetka oktobarskih izbora zagovara, i gdje dobivamo podršku od određenih političkih stranaka, je da se formira jedan probosanski blok, da bude interes države BiH primaran, a tek onda raspodjela pozicija. Nama treba jedan čvrst blok kako bismo odgovorili svim onim silama i akterima koje rade određene aktivnosti koje idu na štetu BiH. Mi smo imali komunikaciju sa NES-om u HNK, i dalje ćemo nastaviti da razgovaramo. Mi smo to pokazali formiranjem Vlade u USK-u i ZDK-u. Ne trebamo tu našu priču, koja je puno šira i ozbiljnija, svesti samo na Vladu u jednom kantonu”, objasnila je.

Na pitanje računa li SDA još uvijek na NES kao partnera, nakon izjave Nermina Ogreševića da se SDA nije odmakla od pristupa laganja i varanja, kaže:

“To je bila jedna emotivna izjava predsjednika NES-a, imat ćemo mogućnosti kad se stišaju strasti da razgovaramo. Vjerujem u dobru volju, u dobre namjere predsjednika NES-a, i da će SDA uspjeti naći zajednički imenitelj s njima”, rekla je Obuća.

federalna.ba