Čengić: Selidba laboratorije za DNK u Haag skoro obustavila identifikaciju žrtava

Preseljenje laboratorije za DNK analizu Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz BiH u Haag skoro je pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijem periodu, izjavila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Međunarodna komisija za nestala lica krajem prošle godine prenijela je iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju.

“Posljednji DNK nalaz u Institut stigao je krajem novembra prošle godine i od tada mi nemamo niti jedan DNK nalaz. Razlog tome je preseljenje laboratorije za DNK analizu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) iz Sarajeva u Haag. U narednom periodu očekujemo prve DNK nalaze, posebno DNK nalaze iz masovnih grobnica koje su otkrivene, a riječ je o Miljevini na području Foče, Korićanskim stijenama, zatim tri masovne grobnice na području Vlasenice”, pojasnila je Čengić.

Kako je kazala, DNK nalazi već šest mjeseci ne stižu u Sarajevo. Razlog tome je, kako su prema riječima Čengić naveli iz ICMP-a, preseljenje laboratorije.

“Kako je nama rečeno iz Međunarodne komisije za nestale osobe, uskoro bi trebali početi stizati prvi DNK nalazi. Koštani uzorci su uzeti, poslati i mi u narednim periodu očekujemo prve DNK nalaze. Ovo je trenutno skoro pa potpuno zaustavilo proces identifikacija žrtava koje su ekshumirane u ranijem periodu. Svakako da će se odraziti i na broj onih koji će biti ukopani na zajedničkim dženazama ove godine”, istakla je Čengić.

To je, naglasila je, posmatrano kratkoročno jer dugoročno bi trebalo, na isti način kao što je i do sada rađeno, da se radi i u laboratoriji u Hagu.

“U ovom trenutku je teško reći da li će žrtve s Korićanskih stijena biti identificirane do zajedničke dženaze 20. jula u Prijedoru. U ovom trenutku bi bilo vrlo teško i nezahvalno obećati porodicama bilo šta jer mi nismo sigurni kada će nama stići prvi DNK nalazi. Porodice svakodnevno zovu i interesiraju se kada će doći DNK nalazi, posebno sa Korićanskih stijena jer su porodice očekivale da će identificirati i ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih 20. jula na zajedničkoj dženazi u Prijedoru”, izjavila je Čengić.

Prema njenim riječima, prve nalaze su očekivali u martu.

Ukazala je i na još jedan problem s kojim se suočavaju, a to je nedostatak tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama.

“To je sigurno problem s kojim ćemo se suočavati i u narednom periodu jer mi duži vremenski period ulazimo u fazu kada je najteže doći do informacija o posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata”, pojasnila je Čengić.

Podsjetila je da su tokom aprila izlazili na više lokacija, tragali za masovnim grobnicama, međutim, nijedna informacija se nije pokazala tačnom.

“U narednom periodu pretražit ćemo još nekoliko lokaliteta na području Zvornika i Srebrenice i vidjet ćemo da li će se ove informacije pokazati tačnim”, dodala je Čengić.