CIA svakodnevno prati Twitter i Facebook

U skromnoj zgradi od cigle u anonimnom industrijskom parku u Virginiji američka Centralna obavještajna agencija (CIA) prati tvitove širom cijelog svijeta, do pet miliona njih dnevno.
U CIA-inom Centru za javne izvore tim stručnjaka poznat kao ‘osvetoljubivi knjižničari’ takođe provjerava Facebook, novine, televiziju, lokalne radijske stanice, internet chatove, odnosno sve inostrane izvore kojima se slobodno može pristupiti.

Od arapskog do mandarinskog kineskog, od ljutitog tvita do misaonog bloga, analitičari skupljaju podatke i to vrlo često na izvornom jeziku. Skupljene podatke upoređuju sa lokalnim novinama ili tajno presretnutim telefonskim pozivom. Na taj način slažu sliku koju od njih traže najviši funkcioneri u Bijeloj kući da bi saznali stvarnu situaciju na nekom mjestu u određenom trenutku.

Ako se slučajno pitate, da, oni su, recimo, znali da će se Egipćani pobuniti, ali nisu znali kada će se to tačno dogoditi, potvrdio je za AP direktor Centra Doug Naquin. Procijenili su da će društveni mediji u zemljama kao što je Egipat biti od velike važnosti, odnosno da će biti velika prijetnja vladajućem režimu.

Ta CIA-ina ustanova osnovana je kao odgovor na preporuku Komisije 11. septembra, a prioritet joj je borba protiv terorizma. Ipak, nekoliko stotina analitičara, čiji je stvarni broj nepoznat javnosti, prati događanja širom svijeta, od pristupa internetu u Kini pa do raspoloženja građana na ulicama Pakistana. I dok ih je većina bazirana u Virginiji, mnogi analitičari su raštrkani širom svijeta u američkim ambasadama da bi se približili svojim subjektima.

Najuspješniji analitičari su, kaže Naquin, poprilično slični junakinji krimića ‘Djevojka koja se igrala vatrom’ i znaju pronaći stvari za koje drugi ne znaju da uopšte postoje.

Centar je sa praćenjem društvenih mreža počeo nakon što je Twitter uzdrmao iranski režim tokom Zelene revolucije 2009. godine. Hiljade su tada protestvovale protiv rezultata izbora na kojima je ponovo pobijedio iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Direktor Naquin objasnio je da je farsi tada bio treći najzastupljeniji jezik na društvenim mrežama, prenosi Tportal.

Koliko je Centar važan, pokazuje i činjenica da njihovi izvještaji gotovo svakog dana završavaju u rukama predsjednika Baracka Obame.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com