CIJENE GORIVA U BIH PONOVNO PORASLE ZBOG RASTA CIJENA NAFTE NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

Od jutros, cijene naftnih derivata, Super 95 i Super 98, na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini povećane su za pet pfeninga. Ovaj porast cijena dolazi uslijed kontinuiranog rasta cijena sirove nafte na svjetskom tržištu proteklih sedmica, što prate i trgovci naftnim derivatima u Bosni i Hercegovini.

U slučaju rasta cijene barela preko 90 USD, možemo očekivati daljnje povećanje cijena derivata, što bi moglo dovesti do cijena od čak 3 KM po litri.

Glavni razlozi za rast cijena su smanjenje proizvodnih kvota i želja proizvođača nafte da podignu cijene nafte iznad 90 USD po barelu.

Trenutno, cijena Super 98 na pojedinim pumpama iznosi 2,91 KM, dok je cijena Super 95 2,71 KM. Očekuje se da će i druge pumpe slijediti trend povećanja cijena, s korekcijom od minimalno pet pfeninga na više.

Ovo poskupljenje goriva predstavlja izazov za vozače i potrošače u Bosni i Hercegovini, ističući potrebu za efikasnijim korištenjem resursa i pronalaskom alternativnih načina prijevoza koji bi mogli biti ekonomski isplativiji u ovim okolnostima rastućih cijena goriva.