Čini se da je nešto prelomilo u Željki Komšiću

Kao neko ko sjedi u Predsjedništvu BiH, Željku Komšiću predodređeno je da održava sastanke na visokom nivou i da lobira za interese države koju faktički vodi.

Pored toga, na njemu je, kao i na druga dva člana Predsjedništva BiH, da donosi odluke u tom interesu.

I do sada je Komšić oba zadatka radio traljavo i uglavnom je izbjegavao činiti ono što mu je posao, a sve zarad političke utakmice koja se igra na domaćem terenu.

Komšić je u Predsjedništvu BiH kao jedan od lidera opozicionog DF-a, no to ga ne bi trebalo pravdati da minira evropski put BiH.

Da je to radio bilo je potvrda sa raznih strana, pa je tako Tonino Pucula u jednom intervjuu domaćem mediju kazao kako je Komšić na jednom sastanku u Briselu govorio kako BiH ne bi sad trebala dobivati zeleno svjetlo za pregovore sa EU, a da je to ponavljao i na drugim sastancima prvi kao bombu ispalio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

“Provjerio sam i dobio potvrdu s više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH”, kazao je Konaković nakon što su u Sarajevu bili premijeri Nizozemske i Hrvatske te predsjednica Evropske komisije.

Uporedo s tim, pojavila se informacije da upravo Komšić u Predsjedništvu BiH blokira otvaranje pregovora sa Frontexom, što je jedan od uvjeta koji je pred nas stavila EU.

To je i sam Komšić potvrdio.

No, nakon izjave Konakovića (koju je Komšić svakako demantirao) i dolaska pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O'Briena, nešto se promijenilo.

Komšić je, bar na posljednjoj press-konferenciji, pozitivno govorio i čak lobirao za otvaranje pregovora i kazao da je po prvi put optimista da se tako nešto može i desiti.

Izjavio je to nakon sastanka sa predsjednicom Slovenije Natašom Pirce.

“Uvijek nam delegacije koje dolaze iz EU kažu ‘nemojte propustiti priliku. Uradite ono što se od vas traži kako bi BiH dobila otvaranje pregovora’. Mi smo rekli da se vodi računa i o drugoj strani medalje, a to je da dobijemo datum ako ispunimo ono što se od nas traži”, rekao je Komšić.

Dakle, Komšić govori u množini ‘mi’, ne priča više o vlastima i Trojci.

Dalje, Komšić kaže da ‘imamo’ razlog za optimizam. Do sada ga baš i nije imao.

“Imamo razlog za optimizam kada je riječ o onome što se očekuje od Bosne i Hercegovine na tom putu. Ne smijemo propustiti priliku da uradimo ono što se od nas traži”, naveo je Komšić.

Odmah nakon ovoga, održana je i vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je deblokiran sporazum o početku pregovora sa Frontexom, kojeg je Komšić ranije i blokirao.

Dakle, činjenica je da je Komšić sad javno počeo propagirati evropski put BiH, što do sada nije bio slučaj. Komšić jeste deklarativno uvijek bio ‘za’, ali je kritizirao sve ono što se radi da bi se do toga došlo. Sad je optimista.

Kao i Komšić, i SDA je koristila napredak BiH ka EU putu da ocrni svoje političke suparnike u Trojci. Tako su govorili prvo da napredak nije njihova zasluga nego u suštini evropsko spuštanje ljestvice (a taj argument pada u vodu kada se zna da su Nizozemska i Njemačka zemlje koje traže da sve bude po propisima) te da je cijena evropskog puta ustvari udovoljavanje HDZ-u i SNSD-u.

Sad kad je Komšić očito prelomio i odlučio da ne bude više taj koji će po svaku cijenu blokirati evropski put (što ne znači da će ga podržavati), iz opozicionog bloka traže druge koji bi ‘upozoravali’ na ono na šta više ni Komšić ne želi.

Tako se tokom vikenda pojavio reis-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je ustvari saopćio ono što SDA govori – da nam je tobože ugrožena država jer se dogovaraju evropski zakoni.