Crnogorci otkrili uzrok havarije, oglasio se ministar

Eksplozija na 400 kilovoltnom dalekovodu CGES-a, prema informacijama Pobjede, uzrok je nestanka struje na skoro cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz CGES-a o ovim pojedinostima nisu obavijestili javnost, a izvor Pobjede navodi da za popravku dalekovoda moraju angažirati helikoptere.

“Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dijela sjevera, usljed poremećaja regionalnih razmjera, došlo je do nestanka napona. Također do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom dijelu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju”, saopšteno je iz CGES-a.

Ekipe Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, javile su “Vijesti”.

Ekipe CGES-a pokušat će što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprijenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović izjavio je danas da je nestanak struje u Hrvatskoj, BiH, Albaniji i Crnoj Gori, problem regionalne prirode.

“Radi se na tome da se obavi restauracija sistema”, kazao je on.

Mujović smatra da je do ovog problema došlo usljed velikog opterećenja.

“Naglo je porasla potrošnja zbog visoke temperature. Svjedoci smo regionalne havarije koja se desila u elektroenergetskom sistemu, optuživati Crnu Goru da je kriva za ovo bilo bi krajnje pogrešno”, naveo je on i dodao da se u situaciji visokih temperatura dešava da je vazdušno hlađenje slabije, a visoke temperature dovode do toga da vod ispadne, piše Analitika.