Dejan Šćepanović: Opozicije ima!

Posljednja sjednica OV Visoko poslužila je prevashodno kao testament da pozicija u svojim nastupima postaje sve više i više iskrena (što ne podrazumjeva da postaje dobronamjernija), a sekundarno, kao dokaz da novinari, analitičari i kolumnisti koji tvrde da ne postoji “visočka opozicija” jednostavno nisu upravu te ne prikazuju realnu sliku stanja visočke politike.

Opozicije, dragi sugrađani, itekako ima i to je sve evidentnije iz sjednice u sjednicu. To što je opozicionih vijećnika 8-9 je prikaz narodne volje, a ne dokaz da opozicija šuti ili ne obavlja svoju dužnost. Da opozicije nema te da uistinu vlada političko jednoumlje, ne bi se toliko visočki režimski internet mediji trudili da oblate, diskredituju i naruže kolege poput Derviševića, Husića, novinare koji nisu na platnom spisku vladajuće većine i najmanje bitno – mene.

No, upravo u opozicionom djelovanju, odnosno reakciji pozicije na isto nalazim povod za ovaj blog.

Prvo, SDA se panično i silovito borila protiv moje (naizgled bezazlene) inicijative. Naime, predložih vijeću da se statistički prikazuje aktivnost svih vijećnika na sjednicama vijeća na oficijalnoj internet stranici općine Visoko – visoko.gov.ba. Predložih da se redovno ažuriraju podaci koliko su vijećnici puta izazili za govornicu, koliko su postavljali vijećničkih pitanja i predlagali inicijativa i na kraju krajeva, broj prisustava i odsustava vijećnika sjednicama. Sasvim jednostavno bi građani tako imali uvid u aktivnost svih vijećnika, a inicijativa ne košta niti feninga budžetskog novca te ne tjera općinske službenike na mnogo dodatnog rada jer već imaju obaveze da aktivnosti vijećnika evidentiraju.

Svaki normalan čovjek bi pomislio da se ovakva jedna jeftina, korisna i sasvim bezazlena inicijativa u svakom normalnom zakonodavnom tijelu usvaja odmah, zar ne ?

Ali, ne u Visokom i sa visočkom SDA koja je sa ogromnom dozom panike požurila da moju inicijativu sruši. Uvažena načelnica reče da joj se ne sviđa inicijativa jer joj “liči na EPP”, dok je gospođa Smailbegović pokušala osporiti inicijativu rekavši da se “kvalitet vijećnika ne može mjeriti brojem izlazaka”.

Očigledno je, naravno, da moju inicijativu niti jedna niti druga uvažena gospođa nisu ili shvatile ili isčitale do kraja jer nigdje ne spomenuh niti EPP niti mjerenje kvalitete vijećnika. (Na slici imate kompletan sadržaj moje inicijative)

Na kraju sa 13 glasova PROTIV (11 SDA i 2 SBIH) pala je moja inicijativa.

No, shvatam zašto se SDA prepala moje inicijative – jer koliko sam ja mogao upratiti od 12 vijećnika koliko imaju, samo 3 ili 4 frekfentno izlaze za govornicu i konstruktivno učestvuju u diskusijama.
Sapienti sat (Pametnome dosta).

Drugo, tačke 7 i 8, odnosno, one koje nude rješenja o imenovanju komisija za procjenu prometne vrijednosti nekretnina, odnosno, za raspisivanje i sprovođenje konkursa za dodjelu građevinskog zemljišta i općinskih poslovnih prostora ponudile su do sada (po mom mišljenjiu) neviđenu iskrenost pozicije.

Za govornicom sam postavio pitanje zašto se Komisija za procjenu prometne vrijednosti nekretnina provlačila kroz 3 sjednice i nisam dobio odgovor. Zatim sam evidentirao da su obje komsije sastavljene isključivo od sdaovaca i sbihovaca od kojih su neki bili na listama za ove izbore.

Tada mi je uvažena načelnica uputila odgovor koji cijenim kao nevjerovatno iskren, te joj se ovim putem za to i zahvaljujem, kada je rekla da u komisijama (parafraziram) “ima samo onih koji su prihvatili odgovornost”, dakle, kadrova SDA i SBIH i završila je sa rečenicom “nemojte da Vas ja moram učiti politici”.

Kolega Dervišević je na takve riječi poentirao sa (parafraza) “ova vlast nije ništa drugačija od prethodne jer zapošljava samo svoje”.

I to je poenta cijele priče, na kojoj ja, ali i SDP, inistiramo odavno – priča o redizajnu SDA je šuplja priča.

Ali, ironija je i u tome što je moje prozivanje kadrologije unutar pomenutih komisija, vjerovatno shvaćeno kao žal za time što u komisijama nema “crvenih”. I kako bih od toga pobjegao, sada javno obećavam da ću glasati za formiranje svake komisije u kojoj su članovi samo politički neutralni građani. Ipak, mnogo je naše omladine završilo fakultete da bi radilo, a ne da bi bili stranački pijuni SDA, SBIH ili bilo koje druge političke opcije te kada već nemaju posla zašto ih ne bismo materijalno pomogli sa komisijskim paušalima koji se isplaćuju sa budžeta.

Sva šuplja priča kako će nova vlast dovoditi sposobne, a ne podobne kadrove na bitna mjesta pala je u vodu još od konkursa za volontere u općini, a sada postaje samo još evidentnija kroz silne “budžetaške” komisije koje vidim kao oruđe koje SDA i SBIH koriste za uhljebljavanje svojih stranačkih kadrova. Smiješno je samo to što se pozicija ne trudi više ni biti “otmjena” u procesu uhljebljavanja te sakriti stranačku pripadnost kadrova koje uhljebljavaju već idu direktno predlažući čak i ljude koji su im “krasili” liste za izbore.

Za kraj, cijenjenim kolegama iz SDA i SBIH ostavljam parafraziranu izreku Voltaire-a : “Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju ste izgovorili, ali ću do smrti braniti Vaše pravo da ih izgovorite”.

Od Vas očekujem isto.

Jer baš kao što uvažena načelnica ne želi da “opoziciju uči politici”, tako ni ja, kao socijaldemokrata, ne želim da Vas učim demokratiji.

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM