Der Standard: Srpski nacionalista Dodik je u Beču imao podršku šefa hrvatske nacionalističke stranke

Austrijski mediji oštro su komentarisali nastup čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Kako piše derstandard.at, srpski nacionalista još jednom jasno daje do znanja da je on taj koji želi da odredi tempo u BiH. Dodik sprečava da se provede i treći uvjet koji je Evropska unija postavila za početak pristupnih pregovora. Riječ je o Zakonu o sudu BiH, a Dodik insistira da Apelaciono odjeljenje bude u Banjoj Luci, a ne u blizini Sarajeva.

Der standard naglašava da Dodik nastavlja svoju uobičajenu politiku ucjene. Evropska komisija i neke države EU-a, uključujući i Austriju, našle su se u nekoj vrsti pozicije da mole Dodika. Nacionalista bosanskih Srba godinama pokušava da uništi cijelu državu i pripoji RS “velikoj Srbiji”.

“Ono što je sigurno jeste da Dodikova stranka SNSD, kao i druge stranke, imaju ogroman uticaj na pravosuđe u BiH. Korumpirani političari i zvaničnici stoga često ne moraju da se plaše krivičnog gonjenja”, ističe se u tekstu.

Podsjećaju da je događaj u četvrtak organizovala Ambasada BiH u Austriji… Osim Dodika, govorili su i njegov politički saveznik, šef hrvatske nacionalističke stranke HDZ Dragan Čović i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Sva trojica su članovi koalicije na državnom nivou, koja je formirana uz “podršku” američke ambasade u Sarajevu. Autorica teksta novinarka Adelheid Wolfl naglašava da eventualno otvaranje pregovora BiH o pristupanju EU ne mora ništa suštinski promijeniti. Navode da su Crna Gora (od 2012) i Srbija (od 2013) u pregovarčkom procesu s EU-om, a za to vrijeme se ruski utjecaj povećao u te dvije države.