Đoković se “raspao” u finalu US Opena, zaplakao na terenu, pa i pred novinarima

“Nije lako podnijeti ovakav poraz, osjećam gorčinu”

Novak Đoković nije se uspio upisati u istoriju kao tenisač s najviše osvojeni Grand Slamova, i dalje ih ima 20, kao i Roger Federer, odnosno Rafael Nadal.
Nije uspio postati drugi igrač iza Roda Lavera u Open eri koji je u jednoj kalendarskoj godini uzeo sva četiri Grand Slam naslova.

Zaustavio ga je ruski teniser Danil Medvedev s čistih 3:0 (6:4, 6:4, 6:4). Plakao je Đoković još na terenu, plakao je čak i prije posljednjeg gema ganutom podrškom s tribina. Imao je doista veliku i sjajnu podršku, što na US Openu nije baš slučaj.

“Osjećao sam olakšanje, ili je bolje reći rasterećenje kada se završio posljednji poen. Pritisak i očekivanja bili su ogromni već prije, a posebno za vrijeme turnira. Koliko god da sam se trudio ostati smiren i koncentriran samo na igru, sve me to jako iscrpilo. Osjećam razočaranje i tugu, jer sam propustio veliku priliku. Nije lako podnijeti ovakav poraz, osjećam gorčinu. S druge strane, podrška i ljubav publike koju sam imao s tribina nešto je što ću dugo pamtiti. Stvarno su mi ispunili srce predivnim emocijama. Zaplakao sam pred posljednji gem, jer je emocija bila jaka i jedinstvena, nikada to nisam osjetio u New Yorku. Svašta se događalo prethodnih godina u mom odnosu s publikom, osjećao sam da nisam zasluživao tretman koji sam često imao, a sada se sve okrenulo. Veliku zahvalnost imam i prema svim navijačima iz Srbije koji su došli uživo pogledati meč, kao i onima koji su me pratili preko televizije… Nažalost, tako je kako je, nisam uspio, ali sam ponosan zbog svega učinjenog. U ovoj godini imam osvojena tri Grand Slam turnira i jedno finale, to je sjajan doseg”, kazao je Đoković na konferenciji za novinare.
Uslijedilo je pitanje što bi promijenio u pripremi meča da se opet igra i kakvi su mu daljnji planovi?

“Stvarno ne znam što bih promijenio, dao sam baš sve od sebe. Jednostavno, igrao sam protiv boljeg igrača, koji je imao više elana i energije. Nažalost, ja nisam bio najsvježiji u nogama, nedostajalo mi je ‘goriva’, a nijanse su te koje odlučuju. Osjećao sam da sam nešto sporiji, to je još dodatno otežalo moj posao na terenu. Planovi? Nemam pojma u ovom trenutku…

Ima 35 godina, mlađi sve žešće nadiru. Može li im i dalje odgovoriti s pobjedama i još boljom igrom?

“Moram nastaviti napredovati i raditi, bez treninga, na terenu i van njega, nema rezultata. Svjestan sam da je nama starijima sve teže, da je mladima teško parirati. Svjestan sam toga i te kako, ali nije to nešto što me brine, to je prirodni ciklus u životu. Ne osjećam se staro i istrošeno kad je moje tijelo u pitanju. Naravno, život je potpuno drugačiji, ja sam i suprug i otac, imam druge prioritete kad gledam život u cjelini. Htio bih više biti s djecom, to sam sebi obećao… Jako me boli kad ih ne vidim koliko bih želio… Ispričavam se…”, rasplakao se Novak Đoković, te je u suzama napustio press konferenciju.