Đukanović: Dodik je i bez Vučića veoma blizak Moskvi. Srbija bi da revidira historiju

Bivši predsjednik Crne Gore kaže kako je logično da je “Rusija među balkanskim nacionalistima odabrala one velikosrpske”

Milo Đukanović, bivši predsjednik Crne Gore. kaže kako je logično da je “Rusija među balkanskim nacionalistima odabrala one velikosrpske”.

“Putin (Vladimir Putin, predsjednik Rusije, op. a.) je u svojoj novoj politici najavio historijski revizionizam. Da na neki način obnovi hladni rat.

Srbija to razumije kao priliku za reviziju rezultata iz nedavne prošlosti u prethodnih 30 godina na Zapadnom Balkanu.
Pogoršane prilike

Smatram da su geopolitički razlozi i refleksije tih razloga na politiku u regionu, doveli do bitnog pogoršanja sigurnosnih i političkih prilika”, ocijenio je Đukanović.

On ističe da su se nacionalisti opet probudili, a da ideja ‘srpskog sveta’ nije ništa drugo do obnovljena ideja projekta ‘svi Srbi u jednoj državi’, prenosi FTV.

“Mi smo se možda ponadali da su nakon Dejtonskog sporazuma sahranjene ideje velikodržavnih nacionalizama. Nisu. Danas treba da svi ozbiljno preispitamo zašto nisu.

Uprkos pojedinačnim presudama u Hagu, nije na pravi način izvedena presuda velikodržavnom nacionalizmu. U Srbiji se nije desila osuda velikodržavnog nacionalizma”, kazao je on.

Putin pokušava da demonstrira snagu ‘ruskog medvjeda’, i to dodatno budi entuzijazam velikosrpskih nacionalista u regionu, smatra Đukanović.

“Nacionalisti žele promjenu granica, stvaranje uvećanih država koje će biti nacionalno i vjerski homogene. U tom scenariju nema Bosne i Hercegovine, nema Crne Gore, nema nezavisnog Kosova, nema Sjeverne Makedonije.

I smatram da to uvijek može završiti samo na jedan način – to uvijek završava u ratu, zločinima i genocidima, i to je nešto od čega ćemo se, nadajmo se, sačuvati”, naveo je Đukanović.

Naglasio je da se na Kosovu pokušao otvoriti ‘neki zamrznuti konflikt na Zapadnom Balkanu’.
Vučić se pruža koliko ima prostora

Ono što se desilo na Kosovu je, kako je naveo, finalni izraz jedne pogrešne međunarodne politike, koja je potpisana od strane ovlaštenih predstavnika State Departmenta za Zapadni Balkan.

Odgovorio je i na pitanje zašto je međunarodna zajednica popustljiva prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću:

“Vučić se pruža onoliko koliko mu je ostavljeno prostora. On nikada nije skrivao svoj ideološki profil. On je srpski nacionalista.

Nije skrivao ni svoju bliskost s Putinom. Sve to bi bilo manje opasno, da to nije iz određenih kalkulantskih pobuda naišlo na odobravanje, pa i ohrabrivanje, i pravdanje pred međunarodnom zajednicom od strane međunarodnih zvaničnika.

Oni su kroz razne forme pokušavali da odobrovolje Vučića nudeći mu razne institucionalne forme dominacije u regionu”.

Upitan koliko je opasno to što radi Dodik u BiH i ima li podršku Vučića, smatra:

“Ne možemo nikako previdjeti da je sve mogući autor u ostvarivanju tih ciljeva Vučić. Nećete to nikada čuti od njega. Ne očekujte da vam on kaže da stoji iza toga što radi Dodik u BiH.
Moskva ima interese

Ne treba smetnuti s uma, da je Dodik i bez Vučića, veoma blizak Moskvi. Moskva tu ima svoje interese. Smatram da je bilo kakvo zagovaranje secesije, ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH tempirana bomba u temeljima mira i stabilnosti Zapadnog Balkana”.

Naglasio je da je Crna Gora do 2020. ozbiljno prednjačila u odnosu na druge države Zapadnog Balkana. Ne samo zbog članstva u NATO-u nego i zbog ostvarenog napretka u procesu pregovora sa EU, i zbog povjerenja koje je stekla u odnosu na važne međunarodne investitore.

Crna Gora je izvjesno najveći gubitnik procesa koji su se dogodili poslije 30. avgusta. Tada se desilo tzv. oslobođenje Crne Gore, tako su to predstavljali predstavnici vlasti tokom ove tri godine.

Trideset godina vlasti nije uobičajeno u evropskoj političkoj kulturi, tako smo to i razumjeli. Ovo je vrijeme svekolikog propadanja, agonije Crne Gore. Svaka promjena ne mora da bude promjena nabolje”, naveo je Đukanović.

Kaže da ne postoji šansa da se vrati u politiku.

“Dosta sam bio u politici, 30 godina sam svog dobrog života dao toj djelatnosti. Ne žalim zbog toga. Život me je naučio da ne treba biti isključiv.

Ipak, vjerujem da je epoha mog bavljenja državnom politikom završena”, poručio je Đukanović.

Na kraju je istakao da nema saznanja da se bilo kojim povodom piše neka optužnica protiv njega ili protiv nekog od njegovih bliskih saradnika.

“Iskustvo me uči, onaj ko vam u kampanjama najviše govori o korupciji i kriminalu, to je najrealniji potencijalni kriminalac”, zaključio je Đukanović.