Dodik: Alija Izetbegović je doveo mudžahedine u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Alija Izetbegović doveo u BiH mudžahedine, koji su donijeli mnogo problema, dok je njegova “Islamska deklaracija” bila podloga za terorizam koji je i danas na sceni u BiH.

“U svim terorističkim napadima učestvovao je neko ko je boravio ili je obučavan u BiH, a da se to desi zaslužan je Alija Izetbegović”, rekao je za televiziju B92 Dodik, komentarišući najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će ga tužiti zbog priča da je njegov otac Alija Izetbegović bio u handžar-diviziji.

Dodik je rekao da ni Bakir Izetbegović nije prihvatljiv za Srbe, da je on izabran u ime Bošnjaka, te da Srbi ne moraju njegovu politiku da prihvate.

Dodik smatra da opsada Sarajeva predstavlja falsifikovanje historije i da je njegov prijedlog za obilježavanje početka rata u Sarajevu da se BiH “konačno raziđe”.

“To je historijska neminovnost u kojoj će jednog dana BiH da se raspadne na sastavne dijelove, jer masovna međunarodna intervencija nije uspjela da obezbijedi BiH kao državu. BiH nikada nije bila država, nego dio određenih velikih država”, smatra Dodik .

On je naveo da nije tačno da je granatiranje i rat u BiH počeo 6. aprila, nego se to desilo mjesec dana ranije ubistvom srpskog svata u Sarajevu i zločinom nad Srbima u Sijekovcu, koji su počinili Patriotska liga i hrvatske paravojne snage.

“Gdje je bila do sada ta priča o opsadi Sarajeva? Kako to prije deset godina niko nije obilježavao? Sada se traži nova politizacija žrtve”, pita se Dodik i smatra da se cijeli slučaj nastoji prebaciti na teret Republike Srpske.

On je naveo da nije problem da svi, pa i stanovnici Sarajeva, obilježavaju događaje koje smatraju bitnim.

“Tamo su nepotrebno poginuli ljudi, mnogo je muslimana poginulo u tom ratu, ali isto tako i Srba”, kaže Dodik, navodeći da je u Sarajevu poginulo oko pet hiljada Srba i da je bilo stotine logora za Srbe.

On je rekao da su među poginulim Sarajlijama i Srbi poginuli u logorima u Sarajevu i od muslimanskih paravojski koje je predvodio Ramiz Delalić Ćelo, koji je od Alije Izetbegovića dobio pištolj na poklon, jer je branio, navodno, muslimanske vrijednosti tog vremena.

Dodik je ponovio da žali za svakom žrtvom – i muslimanskom i hrvatskom i srpskom, kao i za nedužnim ljudima i djecom koja su stradala, ali danas se pokušava na neki način kroz političku poruku krivica isključivo svaliti samo na Srbe, da budu na lošoj strani historije.

Dodik je kritikovao potez ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije koji je organizovao prijem povodom opsade Sarajeva, iako ne postoji zakon kojim bi bilo utvrđeno da se taj datum obilježava na nivou BiH.

Dodik je rekao da je Lagumdžija trebalo da na prijem pozove diplomatski kor i kada je bio Dan Republike Srpske, jer je i RS sastavni i moćan dio BiH, te dodao da Banja Luka ne bi ništa imala protiv toga.

“Nema zakona koji obilježava taj datum. To može da bude interni datum Sarajeva i ja ne bježim od toga da građanin Lagumdžija ili bilo ko drugi mogu da učestvuju u tom događaju privatno. Kada se dogovorimo da je to datum koji treba da se obilježi, mi ćemo učestvovati”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je njegova država Republika Srpska i da voli više Srbiju od BiH, te da je BiH za njega teret, navodeći da je zvanična politika RS-a da ne štiti nikoga ko je počinio zločine.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com