U Mostaru prva smrt od gripe

U Mostaru je jučer zabilježen prvi slučaj smrti od posljedica gripe. Preminula je starija žena, bila teže pokretna, a bolovala je od gripe tipa B, potvrdili su za Oslobođenje na Infektivnom odjelu mostarskog SKB-a. Pacijentica je po riječima dr. Jurice Arapovića bolovala od teške upale pluća izazvane gripom.

Inače, više od polovine pacijenta trenutno zbrinutih u mostarskoj bolnici boluje od gripa, a mnogo slučajeva zabilježeno je i u ambulantama primarne medicine. Virusu su najizloženije starije osobe, s obzirom da su tek rijetke primile adekvatnu vakcinu. Gripa po riječima dr. Arapovića nije opasna za one koji imaju imunitet, dok je najveća prijetnja za osobe koje nisu cijepljene.

Napominje i da je u SKB-u ove godine zabilježen i jedan slučaj meningitisa, kao da je Uprava bolnice donijelo odluku da onemogući posjete u bolnici, upravo zbog opasnosti od gripe.

– Ove godine intezitet epidemije je jači nego ranijih godina, a općenito cirkulira gripa tipa B. Osoba koja je preminula podlegla je na podlozi svježe infekcije gripe, kaže Arapović.

Njegov savjet je da se u slučaju infekcije obavezno leži sedam do 10 dana, ne izlažući se bilo kakvim naporima. Preventiva, naročito kad je riječ o starijim i trudnicama, je cijepljenje.

– Osim mirovanja obvezne su tablete protiv povišene tjelesne temperature, unošenje što više tekućine, te obavezan odlazak liječniku. U posljednjih mjesec imali smo 20 do 30 hospitaliziranih pacijenata, a kroz ambulante prošlo ih je više desetaka, kazao je dr. Arapović.

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com

Tri italijanska novinara prije 30 godina poginula praveći priču o djeci Mostara

Visokoin.com

Je li i u BiH stigla nova smrtonosna droga: Učinak fentanila desetostruko je jači od samog heroina!

Visokoin.com