Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Javno komunalno preduzeće Visoko na osnovu odluke Grada Visoko prije nekoliko mjeseci kupilo je novo komunalno vozilo za čišćenje gradskih ulica za koje je iz budžeta izdvojeno 19.267 KM, ali stvarna vrijednost je, kako tvrdi Amer Hindija, član Izvršnog odbora SDA Visoko, puno veća.

Hindija je, kako ističe, kao građanin Visokog od nadležnih putem javnog pisma zatražio odgovore na nekoliko pitanja, a koja se tiču sporne nabavke komunalnog vozila.

– U posjedu smo fiskalnog računa i fakture za ovo komunalno vozilo na kojem stoji da je ono građane Visokog koštalo 52.533 KM. Vozilo je kupljeno od firme Total Concept d.o.o. Sarajevo koju je osnovao vlasnik veoma blizak direktoru komunalnog preduzeća Visoko Hasanu Preliću. Ukoliko pretražujete podatke o ovoj firmi, naveden je i kontakt telefon firme, a taj broj koristi Prelić – naveo je Hindija.

Ističe kako ne tvrdi da je Prelić direktor firme Total Concept, ali da je neobično da je njegov broj naveden kao kontakt firme od koje je vozilo kupljeno, te da iz tog razloga i traži odgovore.

Hindija u svom otvorenom pismu dalje navodi kako je Prelić, direktor JKP Visoko, ustvari rođak gradonačelnice Visokog Amre Babić.

– Zašto se javlja razlika u cijenama između javno objavljene i ove na fakturi? Kada je već u rodbinskoj vezi sa osnivačem firme Total Concept d.o.o., da li je direktor JKP Visoko ujedno i vlasnik/suvlasnik te iste firme? Koja je uloga gradonačelnice i nezavisne kandidatkinje u svemu, osim što je u rodbinskim vezama sa direktorom JKP Visoko, i osim što pripadaju istoj političkoj opciji i upravlja budžetom Grada Visoko iz kojeg se izdvajuju sredstva za ovakve nabavke? Da li to onda znači da je direktor JKP Visoko zapravo kupio ovu skupu opremu od samog sebe, ali parama koje nisu njegove, već su pare građana Visokog – samo su neka od pitanja koja je Hindija naveo.

Hasan Prelić, direktor JKP Visoko, za Faktor je kazao kako ne želi da komentariše bilo kakve navode.

– To je klasična dezinformacija, ja stvarno ne bih to ni komentarisao. Naravno da nemam nikakve veze sa firmom. Nema smisla i ne želim da dajem nikakav komentar. Možete mi se obratiti pismenim putem. Hvala vam što ste zvali i stvarno ne bih komentarisao taj članak – kazao je Prelić.

Ovo nije jedina saradnja JKP Visoko i firme Total Concept što se da vidjeti na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, gdje je navedeno kako je JKP Visoko putem javnih nabavki u nekoliko navrata zaključilo ugovore sa firmom Total Concept, a tiču se nabavki vodomjera, koji su koštali 97.755 KM

(Faktor.ba)

Vezani članci

Grad Visoko sa 11.070 zaposlenih na trinaestom mjestu u FBiH po broju zaposlenih

Visokoin.com

Bio je konobar, danas je poznati YouTuber Nuni: 38 dana strimovao 24 sata dnevno

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

U Visokom uhapšen Kakanjac sa vrećicama droge

Visokoin.com

Rekordna godina: Prošle godine u BiH 1,7 miliona turista

Visokoin.com