Dodik: Koliko vidim presuda je donesena, ovo je cirkus!

Nakon što je na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine odbio da se izjasni o krivici te je opet pokazao nepoštovanje prema Sudu, predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je izjavu po izlasku iz sudnice.

Sud BiH je nazvao nelegalnim.

“Ovo je čisto politički proces, nema nikakve pravne osnove i došao sam to da kažem. Sutkinja za prethodno saslušanje nije dozvolila ništa od ovoga što sam vam rekao, da se izjasnim o sudnici. Koliko vidim donesena je presuda i samo treba neka brzina da što prije dođu do presude”, rekao je Dodik.

Kazao je da se radi o kliki, udruženom kriminalnom poduhvatu kojeg čini Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kojeg Dodik ne priznaje, i Michael Murphy, ambasador SAD-a, kojeg je Dodik nazvao pogrdnim terminom nazvavši ga “kretenom”.

“Mislim da je sve ovo nelegalno, cirkus. Ovo je cirkus koji će diskreditovati pravosuđe. Naravno da ću doći na iduće sesije. U atmosferi koja je nepovoljna za bilo koga iz RS-a, i u sudnici, stave dvije zastave, BiH i FBiH, a nema zastave RS-a, i onda kaže da su neutralni, objektivni, pravni”, dodao je.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu “Ukaz” potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.