Dodik poručio: Za organe u Srpskoj će važiti samo rješenja Republičke izborne komisije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da će za sve organe za sprovođenje izbora u Srpskoj važiti samo rješenja koja dobiju od Republičke izborne komisije /RIK/.

Komentarišući zaključak Vlade Srpske kojim poziva članove organa za sprovođenje izbora da podnesu ostavke, Dodik je rekao da Srpska ulazi u nove izbore za sve gradske i opštinske izborne komisije i Republičku izbornu komisiju.

“Treba da se pripremimo za to jer će izborni zakon Srpske biti usvojen do 20. aprila”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se nakon toga mora brzo raditi i planirati nove strukture i da to ne znači da sadašnji članovi izbornih komisija neće ostati dio tih struktura, ali da neće važiti rješenja koja su dobili iz Sarajeva, već isključivo rješenja RIK-a.

Vlada Republike Srpske saopštila je juče da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

“Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.