Dodik poziva Milanovića da s Vučićem i Erdoganom posreduje u BiH

Zbog izjave da je Daytonski sporazum mrtav Dodik se našao i na udaru opozicionih srpskih stranaka.
Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik pozvao je u nedjelju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da zajedno s kolegama iz Turske i Srbije posreduje u pregovorima o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da su dosadašnji međunarodni predstavnici izgubili njegovo povjerenje jer su zastupali interese Bošnjaka.

“Ako je moguće da u konstelaciji (Tayyip) Erdogan, (Aleksandar) Vučić, Milanović razgovaramo, razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, izjavio je novinarima Dodik, srpski član tročlanog predsjedništva države, prenijela je Hina.

On je u petak tokom Erdoganove posjete Sarajevu ustvrdio kako je Daytonski sporazum praktično mrtav, pa je sada potrebno postići novi dogovor o budućnosti BiH.

Alternativa je jedino raspad BiH koji bi se mogao ostvariti mirnim putem, kaže Dodik.

Uz Erdogana, kao potencijalnog medijatora spomenuo je i srbijanskog predsjednika Vučića, a u nedjelju je u taj trio uključio Milanovića.

Nije rekao je li o tome već razgovarao s hrvatskim predsjednikom.

Komšić: Dodikova galama je besmislena
Hrvatski i bošnjački član predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u petak su upozorili kako od Dodikovih najava mirnog raspada zemlje nema ništa i pozvali ga da prestane sa zapaljivim izjavama koje dodatno pogoršavaju stanje u BiH.

“Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena, pokazuje i to da ih on sam poziva da se uključe u navodni dijalog oko promjene daytonskog uređenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažuju u tom smislu”, rekao je Komšić.

On je kazao da Dodik “nije protiv stranaca”, nego da bi “on da bira te strance”.

“Iako je priča o promjeni Daytonskog sporazuma prazna priča, jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma, nezavisno od mišljenja bilo koje države, pa i susjednih, zanimljivo je da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Daytonskog sporazuma, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, EU-a i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju”, naveo je Komšić.

On je rekao da ne vidi na koji način bi danas “dvije države, koje su izvršile agresiju na BiH”, mogle da imaju veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, EU-a i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Zbog izjave da je Daytonski sporazum mrtav Dodik se našao i na udaru opozicionih srpskih stranaka. “Najava novog dogovora znači i najavu Daytona II što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske”, kazao je predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.