Dogovoren novi veliki štrajk rudara

Rudari od EPBiH traže povećanje satnice sa 2,70 na 3,24 KM, a nakon višesedmičnih neuspjelih pregovora u upravi Koncerna pregovori se nastavljaju u Vladi FBiH 11. maja

Članovi Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH, najavili su za 23. maj generalni štrajk ukoliko se dotad ne potpiše novi kolektivni ugovor i ne popravi materijalni status rudara u Koncernu.

Kako nam je kazao Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka, do ovakve odluke je dovela neozbiljnost EPBiH, koja nije prihvatila minimalne uslove koje su rudari tražili da se uvrste u novi kolektivni ugovor, a koji je morao biti potpisan do 1. maja ove godine. Pregovori su sada prebačeni u Vladu FBiH, gdje je prvi sastanak organizovan za 11. maj.

– Odluka je jednoglasna. Mi idemo u generalni štrajk ukoliko ovi pregovori, koji su sad prebačeni u Vladu FBiH, ne urode plodom. Ukoliko dogovor ne bude postignut do 16. maja, mi idemo sa svakodnevnim štrajkom upozorenja, koji će trajati po nekoliko sati i sve tako do ispunjenja zahtjeva ili do generalnog štrajka 23. maja, kazao nam je Tokić.

Podsjećamo, timovi sindikata i Koncerna posljednjih nekoliko sedmica pregovarali su o uslovima novog kolektivnog ugovora. Rudari su tražili povećanje satnice za 20 posto, odnosno sa 2,70 na 3,24 KM, dok su im iz EPBiH ponudili povećanje od 8 posto, uz mogućnost smanjenja osnovne plate od 30 posto. Kako su kazali rudari, upravo ovakvi stavovi su ih već izveli na ulice u novembru.

Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, kaže nam da se Vlada FBiH morala uključiti, te da bez nje nema dogovora.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasaRiješite se akutnih bolova u potpunosti!Sponsored by MonadPlug

– Ja razumijem da je ovo pritisak jedne strane u pregovorima i moralo je do ovoga doći, jer bilo je nemoguće pomiriti stavove. Vlada FBiH se morala uključiti i očekujem da će se naći rješenje, ističe Andelija piše Oslobođenje.