Dok se krije iza radnika, penzionera…: Uzunović želi prodati Bosnalijek strancima

”Kao trenutno najveći dioničar sa pravom glasa u Bosnalijeku, AS Holding je posebno zainteresiran za stabilno i uspješno poslovanje kompanije. Sve aktivnosti koje poduzimamo imaju za cilj dalje jačanje Bosnalijeka, a osnovni preduslov za to je mogućnost upravljanja kapitalom po principima korporativnog upravljanja, te imenovanje upravljačkih struktura koje neće biti opterećene pravosudnim istragama, optužbama za kriminal, pranje para, sklapanje štetnih ugovora za Bosnalijek i drugim malverzacijama”, naveli su jučer iz AS Holdinga te dodali da im je, kao dioničaru, jedini cilj da se održi zakonita skupština društva.

KO KOGA PRODAJE?
Ova reakcija uslijedila je nakon što je Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka osumnjičen za više krivičnih djela, među kojima su organizovani kriminal i pranje para, na protest u krugu društva poslao radnike predvođene sindikalcem Edhemom Mulaosmanovićem. Upravo je Mulaosmanović sasuo drvlje i kamenje na najveće dioničare kompanije, poručivši im da kao suvlasnici Bosnalijeka neće moći ući u krug kompanije i održati Skupštinu dioničara.

Kao najvećeg krivca za kriminal u Bosnalijeku, uz Uzunovića, dioničari u obraćanju KVP-u FBiH spominju sekretara društva Bogdana Jokovića, direktora Turist besta iz Konjica

– Upravljačke strukture Bosnalijeka su upravo te koje već devet mjeseci nisu održale niti jednu skupštinu bez obzira na zakonsku obavezu i molbe dioničara sa više od pet posto i 10 posto glasova. Vjerujemo da iste ciljeve imaju i svi zaposlenici Bosnalijeka, pa i sindikalna organizacija koja je navodni organizator jučerašnjeg protestnog okupljanja u krugu kompanije. Kao najveći dioničari iskazujemo razumijevanje za brigu radnika za budućnost Bosnalijeka, ali odbacujemo izrečene optužbe o navodnoj želji dioničara da unište kompaniju u koju smo uložili vlastiti kapital, istakli su iz AS Holdinga.

Upozoravaju da je ovdje riječ o zloupotrebi sindikata od uprave Bosnalijeka kako bi se prikrile kriminalne aktivnosti i izvršio pritisak na pravosudna tijela koja vode najmanje dvije zasebne istrage o malverzacijama, pranju para, sklapanju štetnih ugovora za Bosnalijek i drugim kriminalnim aktivnostima članova upravljačkih struktura Bosnalijeka. Dvije istrage, podsjetimo, vode zasebno tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, a u dva navrata Uzunović je bio privođen, te jednom i zadržan u pritvoru.

Uprava Bosnalijeka se, navode iz AS Holdinga, krije iza penzionera, sindikata, dijela radnika, eksterne revizije, a sve da bi sačuvali svoje pozicije.

– Istovremeno, uprava Bosnalijeka vrši pritisak i lobiranje na dioničare, te intenzivno radi na prodaji društva jednoj stranoj kompaniji, pa smatramo da to zaista i treba biti najveća briga sindikata i zaposlenih društva, jer bi se Bosnalijek pretvorio u proizvodni pogon i skladište, a BiH ostala bez važne domaće industrije koja je bitna za svaku državu. Mi nećemo podleći tim pritiscima, ogromnim ponuđenim milionima i naš isključivi cilj je da Bosnalijek ostane uspješna domaća farmaceutska kompanija, ali da i dalje nosi ime Bosnalijek još mnogo godina i još dosta generacija, kaže se u saopćenju AS Holdinga.

KRIVIČNE PRIJAVE
Ni drugi dioničari ne ćute pred očiglednim malverzacijama uprave Bosnalijeka, pa su tako ponovo pisali kako Komisiji za vrijednosne papire FBiH, po čijem nalogu uprava kompanije nikad nije postupila, a naređeno joj je otklanjanje brojnih nezakonitosti, tako i samom Uzunoviću i članovima NO kompanije. Na adresu Uzunovića stigla je tako i opomena pred novu krivičnu prijavu, sve zbog odgađanja Skupštine dioničara.

Zbog navođenja razloga za otkazivanje Skupštine dioničara, sazvane za 19. avgust, a koju je uprava naprasno otkazala, dioničari smatraju da su četiri člana NO Bosnalijeka, direktor i sekretar društva, prema Krivičnom zakonu FBiH, počinili saučesništvo, pomaganje u činjenju krivičnih djela, nesavjesno privredno poslovanje, organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja i nesavjestan rad u službi.