Države odustaju od dolara, glavne svjetske valute. Evo ko dolaru “kopa jamu”

Kineski državni naftni i plinski div CNOOC i francuski TotalEnergies, jedan od vodećih svjetskih trgovaca LNG-om (ukapljeni prirodni plin), prošle su sedmice, u transakciji 65.000 tona LNG-a uvezenog iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, finalizirale prvi ikad ugovor u juanima.

Ovaj potez je veliki korak u realizaciji onoga što Peking nastoji postići već godinama. To je osporiti dominaciju američkog dolara u međunarodnim transakcijama, posebno u trgovini energijom.

Smanjuju ovisnost o zapadnim valutama
Dva dana prije, na summitu zemalja ASEAN-a, regionalne organizacije država Jugoistočne Azije, raspravljalo se o smanjenju ovisnosti o zapadnjačkim valutama i prelasku na obračune u onim lokalnima.

Ovom prilikom je domaćin konferencije i predsjednik Indonezije Joko Widodo, pozvao regionalne uprave da počnu koristiti kreditne kartice koje izdaju nacionalne banke i postupno odbace strane sisteme plaćanja.

Istaknuo je da se njegova zemlja mora zaštititi od geopolitičkih poremećaja, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Budite vrlo oprezni. Moramo se sjetiti sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Rusiji. Visa i Mastercard mogle bi predstavljati problem. Ako koristimo vlastite platforme tada možemo biti sigurniji”, rekao je Widodo.

Inače, od zemalja ASEAN-a, samo je Singapur nametnuo sankcije Rusiji. Sve ostale zemlje nastavljaju trgovati s tom zemljom.

Iste sedmice je, tokom posjete brazilskog predsjednika Kini, najavljen sporazum putem kojeg će se trgovina između ovih zemalja odvijati isključivo u juanu i realu.

Smanjiti troškove
Brazilska agencija za promicanje trgovine i ulaganja očekuje da će novi aranžman “smanjiti troškove” te “podržavati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati ulaganja”.

Pritom će se Rio povezati s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sistemom (CIPS), alternativom SWIFT-u.

Kina je najveći trgovinski partner Brazila. Od tamo dolazi petina brazilskog uvoza. U suprotnom smjeru ide trećina izvoza.

Prilikom posjete Xi Jinpinga Moskvi, Vladimir Putin je naglasio da se “već dvije trećine trgovine” između Kine i Rusije “obavlja u rubljama i juanima.”

“Mi smo za korištenje kineskog juana za obračune između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Uvjeren sam da će se ovi oblici obračuna u juanima razviti između ruskih partnera i njihovih kolega u trećim zemljama”, poručio je ruski predsjednik.

I druga najmnogoljudnija zemlja svijeta se, približavajući se Rusiji, odmiče od dolara. Indija, treći svjetski uvoznik nafte, postala je najveći uvoznik ruske nafte.

Prethosno je Evropa odlučila prestati biti ovisna o fosilnim gorivima koja finansijski napajaju Kremlj.

No, postala je ovisna o onima koja napajaju Bijelu kuću.

Nakon što je Zapad nametnuo Rusiji maksimalnu cijenu nafte, indijski kupci platili su većinu ruske nafte u valutama alternativnim dolaru, uključujući UAE-ov dirham te rublje.

Povezani s Rusijom
Prošlog mjeseca je Centralna banka Irana objavila da su uspjeli povezati nacionalnu uslugu finansijskih poruka SEPAM s ruskim SPFS-om, ekvivalentom SWIFT-a.

Rusija je ovu alternativu počela razvijati još 2014. godine. Tada joj se prvi puta zaprijetilo izbacivanjem iz globalnog sistema finansijskih poruka i prijenosa zbog aneksije Krima.

Teheran je pak odsječen od SWIFT-a kao rezultat američkih sankcija koje su započele 2018. Tada se Donald Trump jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Značajan udarac
Ipak, vijest koja je promijenila sve je bila ona iz decembra, kada je kineski predsjednik posjetio Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Objavio je da će Kina i zemlje Arapskog zaljeva ubuduće namirivati trgovinu naftom i plinom u kineskim juanima.

Ovo je prvi put da se, nakon 48 godina, Rijad otvorio za trgovanje u valutama osim one američke. To će biti značajan udarac petrodolarskom sistemu, samom temelju globalne ekonomske hegemonije Washingtona.

Suočen sa svim navedenim, prošle sedmice je američki senator Marco Rubio izrazio žaljenje povodom nadolazećeg pada hegemonije američkog dolara.

Rekao je da će “biti toliko zemalja koje će obavljati transakcije u valutama koje nisu dolar da ih nećemo moći sankcionirati”.