Dva mjeseca od napada na aktiviste – nema uhapšenih, Karan izbjegava novinare

Gotovo dva mjeseca nakon napada na aktiviste i novinare u Banjoj Luci – nema uhapšenih. Iz policije ne odgovaraju na pitanja, a ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan izbjegava novinare.

Ministar je rekao, prije mjesec dana, da policija radi na otkrivanju napadača, ali do sada nema nikakvih rezultata.

Iz banjalučke policijske uprave nisu odgovorili na pitanja u vezi sa martovskim napadom na aktiviste. Novinarka Vanja Stokić, koja je taj dan pratila aktiviste, a koja je tada, zajedno sa fotografom Ajdinom Kamberom zadobila niz povreda, kaže da je napadnuta grupa policiji predala niz dokaza i saznanja u vezi sa identitetom napadača: „Mi, kao grupa koja je napadnuta, dostavili smo policiji neka saznanja do kojih smo došli. Mi smo dobili imena ljudi koji su vjerovatno učestvovali u napadu, neki su se hvalili na mrežama da su učestvovali u napadu, neki su prepoznati na audiosnimku. Sve smo to dostavili policiji, ali koliko znamo – ništa od toga nije urađeno“.

Punomoćenica oštećenih, advokatica Jovana Kisin kaže da je do sada poznato samo da je istraga zvanično pokrenuta: „Imamo neki vid kontakata sa nadležnim organima koji nas uvjeravaju da se provode određene radnje, ali nemamo nikakav dokaz da su radnje preduzete tako da nam ostaje samo da se nadamo da aktivno rade po tom predmetu“.

Aktivisti i novinari su u Banjoj Luci napadnuti 18. marta, nakon što im je banjalučka policija zabranila projekciju filma u zatvorenom prostoru. Aktivisti su napadnuti ispred prostorija Transparensy Internationala, a gotovo dva mjeseca nakon napada nisu izuzeti videosnimci sa objekta u kojem se nalazi ta nevladina organizacija.

federalna.ba