Džindić za BHRT: Sporazum s rudarima ide u realizaciju

Iza nas je sedam teških dana pregovaranja i traženja kompromisnog rješenja između dvije strane, Elektroprivrede BH i Sindikata radnika rudnika Federacije. Uspjeli smo doći do okvirnog sporazuma. Trinaest potpisanih tačaka sada ide u realizaciju, a što se tiče cijene prema građanima, na 55.000 mjernih mjesta neće doći do promjene cijene električne energije, izjavio je za BHRT uživo federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
Što se tiče tržišnog modela snadbdijevanja, Džindić je kazao da se na vrlo jednostavan način određuje cijena. Ministarstvo je napravilo određenu informaciju, formirana je radna grupa koja će, prema riječima ministra, dodatno izanalizirati predložene modele Elektroprivrede i taj materijal će predložiti Vladi FBiH na eventualno usvajanje ili odbijanje.

„Radna grupa je pri kraju, očekujem da će finalizirati rad u narednih sedam do deset dana nakon čega ćemo se opredijeliti koji model je prihvatljiv, zakonit i koji se može provesti a da se bude velike štete. U slučaju da se elektroprivredama limitira cijena električne energije, dođe do značajnijeg pogoršanja cijena na tržištu, možemo ugroziti sistem elektroprivreda jer tad moraju nabavljati po puno većim cijenama, a prodavati po puno nižim. Jako smo obazrivi da donesemo ispravan model, nakon čega nećemo imati prijava ili tužbi“, pojasnio je federalni ministar.

On je danas potpisao ugovore s predstavnicima deset kompanija, izvoznika iz oblasti industrije, koji su korisnici subvencija iz Programa utroška sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u okolnostima pandemije Kovid-19.

„Nakon završetka javnog oglasa, komisija je izvršila selekciju i 241 kompanija dobit će subvenciju od Vlade Federacije i to je direktna pomoć države privatnom sektoru. Danas smo potpisali ugovore sa prvih deset kompanija. U narednim danima ćemo i sa ostalima. Sredstva će biti raspodijeljena na račune do kraja godine“, poručio je Džindić.

Podsjetio kako je i prošle godine 30 miliona KM dodijeljeno firmama koje su izvozno orijentirane.

„Kompanije su sretne zbog sredstava koja će im pomoći da prevaziđu probleme zbog Kovida-19 i poremećaja na Evropskom i svjetskom tržištu“, kazao je.

Džindić se osvrnuo i na gradnju mini hidroelektrana. Naglasio je kako je Vlada FBiH predložila izmjene Zakona o električnoj energiji, kojima se, između ostalog, jasno definira šta je mini hidroelektrana.