Edin Forto (NS): Provjeriti informacije vezane za projekat Centra za selekciju komunalnog otpada u Visokom

Nakon posjete Visokom, gdje su se potpredsjednica i potpredsjednik Naše stranke, Nasiha Pozder i Edin Forto, susreli sa poduzetnicima u lokalnoj zajednici te razgovarali o idejama za inicijative koje će pomoći visočkoj privrednici, a posebno malim i srednjim proizvođačima, Naša stranka je pokrenula konkretne korake u ovom smjeru.

Tako je Edin Forto, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, zatražio informaciju od Federalnog ministarstvo turizma i okoliša o informacijama u vezi sa projektom izgradnje Centra za selekciju komunalnog otpada na lokaciji „Očazi – Stočna pijaca“ na području općine Visokog, za koju su poduzetnici iz lokalne zajednice ocijenili da ugrožava njihove biznise, posebno prehrambenu industriju, ali šteti i stanovnicima lokalne zajednice.

„Pitali smo Ministarstvo da li je informirano da se planirana lokacija nalazi u radno-poslovnoj zoni, što nije odgovarajuće područje za ovu vrstu objekta? Također, ako pričamo o proizvodnji u zajednici, kakve koristi će oni imati od ‘komunalnog otpada’? Mnogo je neodgovorenih pitanja i nejasnoća, ne zanmo u kojoj se fazi nalazi proces pripreme dokumentacije te da li je nadležno ministarstvo izdalo okolinsku dozvolu/okolišno dopuštenje u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša te drugim relevantnim zakonskim propisima? Ako jeste, ima li prostora za reviziju, možda neki efekti nisu uzeti u obzir“, kazao je Edin Forto.

„Naša stranka Visoko će raditi na pripremi lokalnih politika i rješenja, koja su mahom fokusirana na tri ključne stvari: osiguranje pogodne klime za razvoj privrede i zapošljavanja, zaštita okoliša i održivog razvoja, te jačanje uloge općinskog nivoa vlasti“, dodao je Emir Dizdar iz Općinskog odbora Naše stranke Visoko.

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

VISOKOIN.COM

VISOKO: Pertačani očistili ribarsku plažu na rijeci Fojnici

VISOKOIN.COM

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

VISOKOIN.COM

Svečana promocija maturanata Franjevačke klasične gimnazije

VISOKOIN.COM

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

VISOKOIN.COM

Belmin Zukan: Visokom je potrebno kulturom i sportom bogato ljeto!!

VISOKOIN.COM