Edin Forto (NS): Provjeriti informacije vezane za projekat Centra za selekciju komunalnog otpada u Visokom

Nakon posjete Visokom, gdje su se potpredsjednica i potpredsjednik Naše stranke, Nasiha Pozder i Edin Forto, susreli sa poduzetnicima u lokalnoj zajednici te razgovarali o idejama za inicijative koje će pomoći visočkoj privrednici, a posebno malim i srednjim proizvođačima, Naša stranka je pokrenula konkretne korake u ovom smjeru.

Tako je Edin Forto, kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije, zatražio informaciju od Federalnog ministarstvo turizma i okoliša o informacijama u vezi sa projektom izgradnje Centra za selekciju komunalnog otpada na lokaciji „Očazi – Stočna pijaca“ na području općine Visokog, za koju su poduzetnici iz lokalne zajednice ocijenili da ugrožava njihove biznise, posebno prehrambenu industriju, ali šteti i stanovnicima lokalne zajednice.

„Pitali smo Ministarstvo da li je informirano da se planirana lokacija nalazi u radno-poslovnoj zoni, što nije odgovarajuće područje za ovu vrstu objekta? Također, ako pričamo o proizvodnji u zajednici, kakve koristi će oni imati od ‘komunalnog otpada’? Mnogo je neodgovorenih pitanja i nejasnoća, ne zanmo u kojoj se fazi nalazi proces pripreme dokumentacije te da li je nadležno ministarstvo izdalo okolinsku dozvolu/okolišno dopuštenje u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša te drugim relevantnim zakonskim propisima? Ako jeste, ima li prostora za reviziju, možda neki efekti nisu uzeti u obzir“, kazao je Edin Forto.

„Naša stranka Visoko će raditi na pripremi lokalnih politika i rješenja, koja su mahom fokusirana na tri ključne stvari: osiguranje pogodne klime za razvoj privrede i zapošljavanja, zaštita okoliša i održivog razvoja, te jačanje uloge općinskog nivoa vlasti“, dodao je Emir Dizdar iz Općinskog odbora Naše stranke Visoko.

Vezani članci

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com

Tvrtko I Kotromanić: 633. godišnjica smrti prvog bosanskog kralja

Visokoin.com