EU bi mogla razmatrati uvođenje obavezne vakcinacije: Treba li i BiH?

Zemlje Evropske unije trebale bi razmotriti obaveznu vakcinaciju za borbu protiv koronavirusa i varijante omikron, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen je rekla da će vakcina biti ključna u borbi protiv “vrlo zarazne” nove varijante.

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

Evropske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva omikron varijante bila “blaga” i da nije imala teže simptome.

Von der Leyen je rekla u srijedu da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije nevakcinisana, javlja BBC.

“Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi”, rekla je na konferenciji za novinare u Briselu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru.

Austrija je najavila obaveznu vakcincaiju protiv Covida od februara sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve nevakcinisane starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.