Evo za koliko je prodana najskuplja krava na svijetu

Zvanično ime velike i prekrasne krave holštajn pasmine glasi S-S-I Doc Have Not 8784-ET, a ovoga je juna na aukciji u SAD prodana za 1.925 miliona američkih dolara (1.880 miliona evra).

Cijena je oborila prethodni rekord u SAD, a kako piše DairyGlobal, može se zaključiti i u čitavom svijetu.

Uglavnom je crne boje dlake, ima ogromno vime, a uzgajivači ističu da blista od zdravlja. Ona je jedna od šest holštajn ženki koje su u posljednjih nekoliko decenija prodane za više od milion američkih dolara.

“Njih četiri su i dalje produktivne”, otkrio je Kevin Jorgensen, viši analitičar za ovu pasminu u američkoj genetičkoj kompaniji Select Sires, koja je vlasnik prvog muškog podmlatka.

Doc će imati gotovo pet godina, a danas ima više vlasnika. Jedan od njih je Tom Kugler iz AOT Genetics koji je uzgojio njenu majku.

Zanimljivo je da gledajući u njenu genetiku, porijeklo joj seže unazad 10 generacija što je oko 30 godina, do krave koja se prema mnogima svrstava među nekolicinu najboljih među ovom pasminom.

Genetski je posebna iz više razloga, piše Agroklub. Njen trenutni indeks ukupne genomske učinkovitosti (Genomic Total Performance Index – GTPI) koji se ažurira svaka tri mjeseca, iznosi 2.742.

On nije toliko rijedak, ali jest kod krave ove dobi. Poređenja rad, najbolji helštejn bik na svijetu ima GTPI od preko 3.200. Ali, Doc je otelila tri ženska potomka s GTPI od preko 3.035.

“To znači da ima ono što se zove visoka genetska prenosivost. Njeno potomstvo ima rezultate visoko iznad prosjeka njenih roditelja. Na osnovu onoga što vidimo i s njenim podmlatkom, prenosi ih i u području proizvodnje i fenotipa”, objašnjava Jorgensen.

Ova će krava sigurno imati velik uticaj na proizvodnju mlijeka širom svijeta.