FAHRUDIN SKOPLJAK, ODLAZEĆI PREDSJEDNIK TUZLANSKE SDA, ISTIČE: INTERESNI LOBI JE TOLIKO AGRESIVAN

Pred Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu odvijaju se unutarstranački izbori za izbor novog predsjednika kantonalnog odbora. Aktuelni predsjednik, Fahrudin Skopljak, ne želi se ponovno kandidirati, a trenutno se kao kandidati ističu Midhat Čaušević i Šekib Umihanić.

Fahrudin Skopljak, koji je član SDA od osnivanja stranke, trenutno je delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon turbulentnog perioda tokom četiri godine, izjavljuje za Klix da se osjeća izranjavan i umorno te je odbio ponovnu kandidaturu. Ističe da SDA ima različite frakcije i interesne lobije, a smatra da stranka treba novog predsjednika s novom energijom.

Zasad su se za mjesto predsjednika kantonalnog odbora kandidirala dva člana stranke.

Midhat Čaušević, kandidat podržan od Gradske organizacije SDA u Tuzli, i Šekib Umihanić, čiji su kandidaturu podržali općinski odbori iz Srebrenika i Gračanice.

Umihanićeva kandidatura izazvala je kontroverze, posebno zbog navodnih neregularnosti u glasanju u Srebreniku. Čaušević, s druge strane, podržava ga Smajo Mandžić, skupštinski zastupnik koji je na prethodnim općim izborima osvojio najviše glasova od svih kandidata SDA za Skupštinu TK.

Izbori za novog predsjednika SDA Tuzlanskog kantona trebali bi se održati sredinom februara, a pravo glasa imat će 100 delegata Skupštine stranke.