FBI: Stotine hiljada korisnika u julu će ostati bez interneta

Za mnoge korisnike svjetske mreže ovog ljeta neće biti moguće da se konektuju na internet. Mnogi od njih ne znaju da je njihov problem počeo kada su međunarodne hakerske grupe postavile lažni oglas koji 9. jula treba da preuzme kontrolu nad zaraženim kompjuterima širom svijeta, javljaju svjetski mediji.

FBI je prije nekoliko mjeseci postavio sigurnosnu mrežu koristeći vladine kompjutere kako bi spriječio prekid interneta za korisnike koji su dobili virus. Međutim, taj sistem treba da se ugasi.

FBI preporučuje korisnicima da posjete sajt www.dcwg.org, na kome će se informisati da li su “inficirani” i gdje će im biti objašnjeno kako da riješe problem.

Mnoge žrtve ni ne znaju da su im kompjuteri pokupili virus, iako im je hakerski softver vjerovatno usporio surfovanje i onemogućio im antivirusne softvere, zbog čega su im kompjuteri podložniji drugim problemima.

Hakeri su uspjeli da upadnu u, pretpostavlja se, više od 570.000 kompjutera širom svijeta. Oni koriste nedostatke u operativnom sistemu Microsoft Windows i, između ostalog, instaliraju štetne softvere koji isključuju apdejtovanje antivirusa.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com