FHMZ objavio kakva nas zima očekuje

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOFa15, kao i produkata FHMZ, zima (1. decembar 2020.- 28. februar 2021.) u Bosni i Hercegovini, trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (period 1981.- 2010. godine), saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 posto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima.

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima.

Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020.-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim razobljima.

Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor BiH ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine, navodi se u saopćenju.

Vezani članci

Vozač iz BiH probio betonske barijere na autoputu, uletio u gradilište

Visokoin.com

Je li i u BiH stigla nova smrtonosna droga: Učinak fentanila desetostruko je jači od samog heroina!

Visokoin.com

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad u svijetu

Visokoin.com

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

Visokoin.com

67 državljana BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com