Formirana nova većina u Gradskom vijeću, SDA završila u opoziciji

Na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća koja je sazvana na zahtjev 16 vijećnika, članovi vijećničkih klubova stranaka PoMAK, Narod i Pravda, Stranka za BiH, Naša stranka, SDP, SBB, te dvoje nezavisnih vijećnika Elvira Selmanović i Sulejman Kulenović formirali su danas novu većinu u tom vijeću.

Nova većina zamijenila je prethodnu koaliciju PoMAK-SDA, koja je upravljala Gradskim vijećem. Nova većina je postignuta kroz aktivne pregovore i dijalog među različitim političkim strankama s ciljem, kako je rečeno, stvaranja stabilne i efikasne vlasti.

Dnevni red sjednice se sastojao od dvije tačke, a radi se o prijedlogu razrješenja i imenovanja predsjednika i članova radnih tijela, te zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać.

Dosadašnje zamjenike predsjedavajućeg Asmira Budimlića i Edina Bašagića (SDA), zamijenili su Šeherzada Delić (Naša stranka) i Adnan Lipovača (SBiH).

Kroz zajedničko djelovanje, najavljeno je da će se nova politička većina fokusirati na rješavanje ključnih pitanja kao što su infrastrukturni i privredni razvoj, te donošenje važnih odluka koje će utjecati na živote ljudi u gradu na Uni.

Sukob tokom sjednice
Na samoj sjednici bilo je veoma burno. Naime, došlo je do oštrog verbalnog sukoba između SDA-ovog vijećnika Mustafe Zulića i POMAK-ovog Mirze Malkoča.

Rasprava je nastala zbog Facebooka i “lajkanja statusa”. Zamalo je došlo do sukoba između vijećnika Zulića i Malkoča gdje je, kako javljaju lokalni mediji, reagovala i policija.

Na snimku se vidi da je Zulić prišao Malkoču i upitao ga zašto je lajkao da je bio “suzdržan od 1992. do 1995”.

“Lajako si da si sam bio suzdržan od 1992 do 1995. Ja sam ranjen bio ovdje”, govori Zulić.

U tom trenutku prilazi mu drugi vijećnik na šta mu Zulić govori “šta me sad grliš, mene zoveš autonomašem, ti si autonomaš”.

U jednom momentu vijećnik Zulić se iznervirao jer su ga dvojica muškaraca čuvali za ruke.

Iako je bilo burno i situacija je mogla preći u fizički obračun, sve se na kraju završilo na verbalnom sukobu.

Na kraju je Malkoć napustio sjednicu.