GASNA KRIZA Džindić upozorenja ignorisao mjesecima, sada iz medija ‘saznaje’

Kako je predviđano mjesecima, a na šte se oglušio resorni ministar u Federaciji BiH Nermin Džindić (SBB), dok je premijer RS-a Radovan Višković u Rusiji ponudio izgradnju plinske elektrane, nalazimo se u gasnoj krizi!
Nisam iznenađena činjenicom da se nakon jutrošnje afere sa činjenicom da je Sarajevogas obustavio isporuku Toplanama Džindić oglasio sa rečenicom ‘da je iz medija saznao za problem’. On se utoliko bavi svojim poslom da zadovolji tuđe interese, jer nije realno da nije pročitao dopise u kojima je jasno upozoren da ćemo doći u ovu situaciju!? Ali, on je očito imao za cilj urušiti BH-Gas, a Energoinvestu dati veće ovlasti u plinskoj industriji i sada smo u problemima.

Drugi aspekt priče je vijest da je administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila da je zabrinuta zbog toga što će Rusija ograničiti izvoz prirodnog gasa, a što je objavio portal Bloomberg.

– Ruske zalihe plina su “neobjašnjivo niske”, a vijest objavljena u ponedjeljak da zemlja nije rezervirala kapacitete do oktobra “povećavaju moju zabrinutost”. Kada je skladištenje na ovim nivoima malo, ako imamo zimu hladniju od prosječne, zabrinut sam da nećemo imati dovoljno plina za grijanje, a ne za napajanje u dijelovima Evrope – rekao je za televiziju Bloomberg Amos Hochstein, viši savjetnik State Departmenta za energetsku sigurnost.
Hochstein je to rekao nakon što su cijene plina u Evropi porasle u ponedjeljak nakon vijesti da je moskovski PJSC Gazprom odlučio da u oktobru neće isporučivati više plina u Evropu preko Ukrajine.

U ovom kontekstu valja sagledati zaustavljanje projekta Južne interkonkecije. Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdijevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdijevanja i unaprijediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice.

Sigurnost snabdijevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom.

I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imat će pozitivne utjecaje i na okoliš.
Ovaj važan projekat zaustavljen je od strane Džindića.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije od samog početka deklarativno podržava i davalo je podršku izgradnji Projekta izgradnje gasovoda “Južna interkonekcija BiH – Hrvatska”, gasovod Zagvozd (Hr) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar.

No, u trenutku kada je gotova okolišna dozvola i kada se krenulo u dobijanje urbanističke saglasnosti, naprasno se ruši BH-Gas, institucija koja je nosilac projekta izgradnje.

Dokaz tome je i činjenica da je Džindić kao resorni ministar podržavao izvještaje BH-Gasa i kada je dobit bila veća za 50 posto od prošlogodišnje.

Također, Džindić nije u parlamentarnu proceduru još uputio Zakon o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” kojeg je ovo Ministarstvo kao službeni obrađivač uz tehničku asistenciju USAID-a projekat EPA trebalo dostaviti u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve je u ladicama nakon što je javna rasprava o Nacrtu Zakona održana 31.03.2021. godine.

Ovo je zapravo direktno provođenje plana srpsko-ruskih lobija preko Džindića i Fadila Novalića. Cilj je samo jedan, da se sve što je BH-Gas radio na Južnom toku nulira i poništi, jer nije normalno da Izvještaj bude oboren jer je neko pozitivno poslovao, a uz sve to, sav novac je na računu i odvojen je za potrebe finansiranja Južnog toka.

Da je cilj ovladavanje i preuzimanje gasnog sistema dokazuju i dopisi GAS-RES-a koji traže ulazak u gasni sistem u Federaciji.
Inače, Nermin Džindić je 30.12. 2020. godine sa direktoricom Energoinvesta d.d Sarajevo Biserom Hadžialjević dogovorio da se potpiše Aneks 85 s Rusima gdje se prelazi na Turski tok, kada su kazali da će cijena gasa biti smanjena za 20 posto, a to nije učinjeno do danas.

Također, postavlja se pitanje šta je to u budućnosti dobro što će BiH donijeti Turski tok izuzev ovisnosti o ruskom gasu.

Jer kroz Turski tok protiče isključivo ruski gas, ništa drugo. Bosna i Hercegovina od 1. aprila prirodni gas dobija putem “Turskog toka”, a ne kako je to dosad bio slučaj rutom iz Ukrajine i Mađarske, iako ugovori nisu nikada raskinuti.

Čak se u izvještaju koji je Vlada FBiH oborila nalazi pismo u kojem Vlada FBiH garantuje Mađarskoj da će ugovor biti ispoštovan!

Na potezu je Tužilaštvo kojem je sve uredno i prijavljeno!
Patria