Gazić: Povratit ćemo poljuljano povjerenje građana u policiju

Novoimenovani policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić prezentirao je stanje bezbjednosti u tom kantonu za devet mjeseci ove godine te najavio aktivnosti koje će provoditi u narednom periodu.

Cilj tih aktivnosti, naglasio je, bit će unapređenje stanja sigurnosti i efikasnosti, ali i profesionalnosti u svim segmentima djelovanja i postupanja policijskih službenika u okviru zakonom definisanih nadležnosti i ovlaštenja.

Gazić je napomenuo kako je pres-konferenciji trebao prisustvovati i novi ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Emir Vračo, koji je ovog puta izostao zbog sjednice Vlade i ranije preuzetih obaveza.

-Ono što mogu reći, u kratkom periodu upoznavanja s novim ministrom unutrašnjih poslova, da sam uvidio veliku spremnost za podršku profesionalizma u policiji i veliku spremnost za materijalno-tehničko opremanje. Očekujem da će, zajedno s Vladom, ministar to i uraditi – da nam budu dostupna sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva za opremanje te siguran i efikasan rad policije – kazao je Gazić.

Ističe da je stupanjem na tu dužnost “veliki broj nedostajućih policijskih i državnih službenika te namještenika”.

-Dolazimo već u jednu fazu u kojoj je izuzetno otežano odvijanje aktivnosti i odgovaranje na sve postavljene zadatke Upravi policije. Zajedno sa svojim saradnicima, izvršio sam analizu stanja – prateći uporedne pokazatelje devet mjeseci prošle i ove godine. U devet mjeseci ove godine imamo povećanje broja krivičnih dijela za 19,4 posto, što se jednim dijelom može pravdati novim načinom izvještavanja prema Kantonalnom tužilaštvu – naveo je Gazić.

Povećan je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 19 procenata, a Gazić dodaje da se i tu jedan dio može pravdati aktivnostima policije u segmentu dokumentovanja prekršaja – prosjačenja, konzumiranja alkohola na javnom mjestu, kao i droga.

Kako je rekao, povećan je i broj saobraćajnih nezgoda za 9,8 posto, kao i broj posljedica saobraćajnih nezgoda.

– Imamo povećan broj smrtno stradalih sa 13 na 19. Nakon ove analize, odmah sam održao sastanak s načelnicima policijskih uprava i komandirima policijskih stanica. Od rukovodnih radnika – načelnika i komandira, tražio sam da postupaju na onaj način kako sam ja radio u dosadašnjoj karijeri – istakao je Gazić.

Policijski službenik, podvukao je, od svojih nadređenih “mora dobiti jasan i konkretan zadatak”, a onda se mora pratiti njegov rad tokom smjene i sačiniti analiza rada.

– Princip mora biti zakonito postupanje; pravičan i jednak tretman prema svim policijskim službenicima te jednak odnos prema svim građanima. Moramo povratiti povjerenje građana koje je u proteklom periodu bilo poljuljano. Mi ćemo to uraditi samo svojim profesionalnim pristupom, jednakim tretmanom prema svim građanima i ja sam ubijeđenja da će to građani vidjeti – poručio je Gazić.

S obzirom na veliki broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, naročito na dionici magistralnog puta od Žepča do Tešnja, već su napravili “novi plan angažmana vozila presretača” koji sada najviše radi na tom dijelu puta. Uvjeren je da će to dati pozitivne efekte.

– Poseban senzibilitet imat ćemo prema svim novinarima, prema svim napadima i prijetnjama koje budu izvršene na novinarima. Napravit ćemo i posebnu evidenciju tih napada kako bi, zajedno s Kantonalnim tužilaštvom ZDK, preventivno i prioritetno rješavali sve te prijave – najavio je Gazić, koji je dodao kako od novinara očekuje da će sve takve slučajeve blagovremeno prijavljivati.

Uprava policije MUP-a ZDK danas je predstavila i novog portparola Samira Valentića, koji je na toj poziciji naslijedio Emira Fišeka. Fišek će, pak, u narednom periodu biti kontakt-osoba za suradnju s novinarima upravo po pitanjima sigurnosti novinara u njihovom svakodnevnom radu.

Komesar Gazić napomenuo je kako je u toku konkursna procedura za prijem 105 policijskih službenika – 100 policajaca i pet mlađih inspektora, koji se pripremaju za testiranja te za odlazak na obuku u Policijsku akademiju u Sarajevu.

-Vlada ZDK je za budžetsku 2024. godinu, omogućila konkurs za još 100 policijskih službenika. I to će već biti jedan pomak da se smanji nedostajući broj službenika. Vlada ZDK je odobrila prijem i jednog broja državnih službenika-namještenika. U toku je priprema za proceduru za objavljivanje internog, a potom i eksternog konkursa – ističe Gazić.