Googleov Chrome prestigao Internet Explorer

Prema podacima koje je prikupila firma StatCounter, Googleov Chrome je prošle nedjelje po prvi put u historiji prestigao Internet Explorer po udjelu na globalnom tržištu preglednika Interneta.

Udio Chromea je bio 32,70%, dok je IE držao 32,48%, a Firefox je bio treći s udjelom od 24,88%. Također se ističe kako je uvjerljivo najpopularniji preglednih Interneta bio Chrome 17, sa udjelom od 29,51%, a daleko iza njega na drugoj poziciji je bio IE9 koji je držao 15,61% tržišta. Zatim slijede IE8 s udjelom od 13,56%, Firefox 10 sa 9,91% i Firefox 11 sa 6,86%.

Na regionalnom nivou, Chrome je pretekao IE u Africi i sada je na tom kontinentu drugi najpopularniji preglednik Interneta iza Firefoxa. U Aziji je Chrome najpopularniji preglednik od početka marta. U Evropi je prilično izjednačena utrka gdje se Firefox i IE izmjenjuju na vodećoj poziciji, ali Chrome vikendima već prestiže IE, te se sveukupno približava vodećem dvojcu. U Sjevernoj Americi je IE još uvijek uvjerljivo vodeći, no Chrome je prestigao Firefox kao drugi najpopularniji preglednik. Slična situacija je i u Oceaniji, dok je Chrome već duže vrijeme vodeći preglednik u Južnoj Americi, gdje se već približava udjelu od 50%.

Za cijeli mjesec IE još uvijek vodi na globalnom nivou s udjelom od 34,78%, dok je Chrome drugi sa 30,91%, a Firefox na trećem mjestu s udjelom od 25,04%. Ali ukoliko se nastave dosadašnji trendovi tokom maja ili juna bi se Chrome i IE trebali izjednačiti i na mjesečnom nivou po udjelima na tržištu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com