Googleu prijeti tužba zbog namještanja rezultata pretraživanja?

Već duže vremena traje istraga protiv Googlea koju je pokrenula američka Federalna trgovačka komisija (Federal Trade Comission – FTC) oko namještanja rezultata pretraživanja, a prema informacijama koje su objavljene na Reutersu, u budućnosti postoji mogućnost podizanja tužbe protiv ove kompanije.

Naime, predsjednik FTC-a Jon Leibowitz u istrazi protiv Googlea nedavno je angažirao poznatu bivšu tužiteljicu Beth Wilkinson što znači da se FTC sprema na sljedeći veliki korak – dosadašnje iskustvo pokazalo je da, kada FTC na slučajevima angažira vanjske suradnike, to je znak da su se odlučili na agresivniji pristup i poduzimanje oštrijih mjera prema kompanijama protiv kojih se vodi istraga tako da bi Google zaista mogao završiti na sudu.

U Reutersu kažu da slučaj koji FTC vodi protiv Googlea može imati veliki utjecaj ne samo na rast i poslovanje ove kompanije, već i na način na koji koristimo internet.

Google su brojne kompanije optužile da namješta rezultate pretraživanja, odnosno da pri vrhu tražilice favorizira svoje stranice i linkove na stranice partnerskih kompanija, čime iskorištava dominantan položaj i namjerno zakida konkurenciju.

Dok to neki nazivaju manipulacijom rezultata pretraživanja, u Googleu mogu reći kako mijenjaju svoj pretraživački model kako bi korisnicima pružili najbolje rezultate pretraživanja. Tako je u razgovoru za New York Times Mark R. Patterson, profesor prava sa sveučilišta Fordham rekao da je u velikom broju slučajeva teško odlučiti da li su rezultati pretraživanja mijenjani kako bi se nekome naštetilo ili su promijenjeni kako bi korisnicima pomogli u pretragama.

Osim FTC-a u SAD-u, iz Googlea su potvrdili da se protiv njih vode istrage i u Argentini i Južnoj Koreji kojima je također ‘zanimljiv’ Googlev način pretraživanja, odnosno prikaz rezultata pretraživanja i oglasa uz rezultate pretraživanja.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com