Grad Visoko dobija adrenalinsku atrakciju zip-line?

U Gradskoj upravi Visoko u srijedu 30.juna 2021.godine je održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Grada Visoko, Zavičajnog muzeja Visoko, Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, te Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Osnovna tema radnog sastanka bili su strateški ciljevima razvoja lokaliteta Stari grad Visoki – Bosanska piramida Sunca.

Tokom sastanka su izložene i brojne konstruktivne ideje, o kojima će se razgovarati i u narednom periodu, a sve s ciljem da ovaj lokalitet postane turistički još atraktivniji, te sadržajniji, ali i da se odlukama o obuhvatu zaštićene zone u budućnosti omogući eventualni nastavak arheoloških radova.

Pored glavne teme sastanka razgovarano je i o pristupnoj stazi odnosno stepenicama koje bi bile izgrađene, te olakšale dolazak gostiju do samog lokaliteta, rekonstrukciji Starog grada Visoki, ali i novim turističkim sadržajima kao što je mogućnost osvjetljenja ivica brda Visočice – Bosanske piramida Sunca i Starog grada Visoki, izgradnje staklenog mosta – vidikovca, te Zip line-a.

Iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH su obećali da će sve odluke nastojati riješiti u što kraćem roku, te uz uvažavanje podnesenog zahtjeva, biti donesene na način da se ne nanese šteta samoj lokaciji.

Zakazani su i novi sastanci, prije svega između Gradske uprave, Fondacije i Zavičajnog muzeja, gdje će se zajednički pokušati osmisliti projekti i rješenja, s kojima će se ići prema Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Vezani članci

Grad Visoko će prvi u BiH isplatiti poljoprivrednicima poticaje za proljetnu sjetvu

VISOKOIN.COM

Održana Izborna Skupština RK Bosna, novi predsjednik Emir Bešlagić

VISOKOIN.COM

Održan sastanak sa predstavnicima Sportskog saveza, izbor najboljih sportista planiran za 25.februar

VISOKOIN.COM

Skoro 87 posto mladih u Visokom živi u stanu ili kući u vlasništvu roditelja ili s roditeljima

VISOKOIN.COM

ALARMANTNO: U Domu zdravlja Visoko, veliki broj medicinskog osoblja zaraženo koronavirusom

VISOKOIN.COM

„Metallon“ i „Hassul“ partneri u opremanju učionica Gimnazije „Visoko“

VISOKOIN.COM